Egy közlekedési vétség miatt került elő számos értékes lelet: kétezer évesek is lehetnek a bronztárgyak
Ritka, ókori bronztárgyakra bukkantak teljesen véletlenül.

bronz-lelet-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintegy kétezer éves, római kori bronztárgyakat találtak műkincstolvajoknál Jeruzsálemben - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A közlekedési vétség miatt megállított autóban egy régiségekkel teli dobozra figyeltek fel a rendőrök, amely az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei szerint műkincstolvajok illegális ásatásáról származik.

Rengeteg értékes tárgy került elő

A régészek szerint a római ellenségek bronztárgyait az i. sz. 132-136-os Bar Kochba-felkelés idején a zsidó felkelők hadizsákmányként szerezték. A kincsek között díszes füstölőket és egy boroskancsót is találtak. A bronz füstölőket valószínűleg gazdag római otthonokban vagy templomokban használták. A boroskancsót egy bankettjelenet díszíti, amelyen egy ember egy boroskancsóval hever. A hatóságok lefoglaltak egy díszes, háromlábú kőtálat, római agyaglámpákat és több száz az i. sz. 2-3. században vert érmét is.

Izraelben igen ritkán lelnek ókori bronztárgyakra, mert ez a fém igen értékesnek számított, és ezért általában megolvasztották, és újra felhasználták. Ezért leginkább olyan helyeken bukkannak elő, ahol szándékosan elrejtették azokat, vagy olyan helyeken, ahol a Bar Kochba-felkelés idején bujkáltak.

Nyomozás indult a régiségekkel utazó három gyanúsított ellen, akik azért hozhatták a készletet Jeruzsálembe, hogy eladják egy műtárgykereskedőnek. A régészek szerint a Bar Kochba-felkelők Ciszjordánia déli részén, Tarqumija határátkelő mellett található egykori rejtekhelyéről lopták el a tárgyakat. Ezen a helyszínen ugyanis a közelmúltban illegális ásatásokat figyeltek meg, de nem sikerült elfogniuk a tetteseket. A műkincstolvajok elmenekültek, miután az autóban találtakhoz hasonló ősi leleteket hagytak maguk után.

Ez lehet a bronztárgyak története

A régészek szerint a bronztárgyakat a Bar Kochba-felkelés harcosai zsákmányolhatták, de ők maguk nem használták őket, mivel pogány képeket ábrázolnak, amely sérti a zsidók bálványimádásra vonatkozó tilalmát. Ha a zsidók használni akarták volna, akkor szándékosan tönkretették volna az emberábrázolást.

A cikk az ajánló után folytatódik

A három és fél évig tartó Bar Kochba-lázadás volt az utolsó és a legjelentősebb  zsidó felkelés az idegen uralkodók ellen az ókorban. A lázadók olyannyira felkészültek a harcra, hogy a harmadik századi római történész, Cassius Dio szerint más vidékekről kellett légiókat hozni a felkelés elfojtására. A harcok végére mintegy ötven zsidó erődöt és körülbelül ezer települést semmisítettek meg, valamint több százezer zsidó vesztette életét.

8 ritka kincs, ami gazdaggá tette gyanútlan vásárlóját

A bolhapiacon árult holmik olykor nem is értéktelenek, sőt.

(Borítókép forrása: ymedad / Twitter)

Ezt is szeretjük