Ketten jöttek ki sírva, megalázó - Íme, ilyen a rokkantsági vizsgálat belülről

Csak panaszok érkeznek, a betegek a stílust kifogásolják.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korózs Lajos szocialista politikus Mengele tetteihez hasonlította a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek egészségi állapotának komplex felülvizsgálatát, mire a Fidesz bocsánatkérésre szólította fel a politikust, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig arra kérte az MSZP-t, hogy határolódjon el Korózs kijelentésétől.

A 44 éves O. Lászlóné nemrégiben volt felülvizsgálaton, baj van a gerincével, a tüdejével, a térdével. Egy kilónál nehezebbet nem emelhet, nem ülhet huzamosabb ideig egy helyben. Korábban nyugdíjat kapott, amit a Fidesz kormányra kerülése után elveszített: úgy döntöttek, a nő munkaképes.

- Azt mondják, dolgozhatok. De, hogy hol, azt senki nem mondja - panaszkodott.

Az asszony már többször járt felülvizsgálaton, ám állítása szerint olyat még soha nem tapasztalt, mint amit idén kellett átélnie.

Egy szál bugyira kellett levetkőzni

- Egy szál bugyira kellett levetkőzni, az orvos még azért is szólt, mert a zoknit nem vettem le. Szerencse, hogy melltartó volt rajtam, képzelje, mit érezhetett, akin nem volt. Hogy a zoknit miért kellett levenni, az nem derült ki, korábban erre nem volt szükség. Ezután az orvos megvizsgált, fel kellett feküdnöm egy asztalra, megemelte a lábaimat, megmérte a vérnyomásom, majd valamit csinált a sztetoszkóppal is. Azért fogalmazok így, hogy valamit csinált, mert a műszer nem ért a bőrömhöz, így viszont nem tudom, hogy egészen pontosan mit is mért vele - mesélte az asszony, aki szerint az elmúlt két évben durvult el a helyzet, ilyesmit előtte nem tapasztalt, pedig már több felülvizsgálaton is részt vett.

A munkaképes bőrrákosról

- Ezután az orvos a betegségeimről kérdezett, de rám szólt, hogy ne használjak orvosi kifejezéseket. Egy másik betegre meg állítólag azért szóltak rá, mert olyan panaszokat sorolt, melyekről nincs papírja. Egy másiknak meg azt, hogy másról beszéljen, mert, amiket mond, arról ott vannak a papírok. De akkor az ember miről beszéljen, ha semmi nem jó? Amikor én ott voltam, mindenki ki volt borulva, ketten jöttek ki sírva a szobából, nekik sem engedték elmondani, amit akartak - mondta tovább.

Fotók! Ők biztosan nem lesznek Simicska és Matolcsy rabszolgái

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az asszony arról is beszámolt, egy bőrrákos ismerőse hasonlóan járt, ő sem beszélhetett sokat, ráadásul először munkaképesnek nyilvánították, és csak a fellebbezés után gondolták meg magukat az illetékesek. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a hölgy által elmondottakat, azt viszont elmondta, hozzájuk is érkeznek ilyen panaszok, sőt, csak ilyen panaszok érkeznek.

MEOSZ: a betegek a stílust kifogásolják

- Sok visszajelzés jön, a betegek a stílust kifogásolják. Én is hallottam ilyesmiről, az egyik kimerevített térdű beteg például azt mesélte, hogy arra kérték, érintse meg a bokáját, majd mikor közölte, hogy nem tudja, azt válaszolták, ne színészkedjen. Én mindenkinek a jogi megoldást javaslom, fellebbezze meg az eredményt - mondta az elnök. Az ügyben megszólaltak a felülvizsgáló orvosok is, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleményében arra szólította fel az MSZP-t, hogy határolódjon el Korózs Lajos nácizó nyilatkozatától, és a párt kövesse meg a megsértett szakembereket.

Orvosok: életveszélyes fenyegetéseket kapunk

Az NRSZH hozzátette: a több hónapja tartó hangulatkeltés eredményeként a felülvizsgálatot végző orvosok naponta kapnak életveszélyes fenyegetéseket.

A családokat érintő új szabályok

Nézegess képeket!

Elolvasom

- A szakértők nem félnek, de egyre nagyobb a veszélye, hogy a Korózs-féle nyilatkozatoknak tragikus következményei lesznek - figyelmeztettek. A közlemény szerint, ami most Magyarországon történik, arra a fejlődő világban is ritkán van példa, felelőtlen politikai erők az érvényben lévő törvények alapján munkájukat végző szakembereket gyaláznak, tömegeket hergelnek, és a köztisztviselőkre uszítják őket.

Az NRSZH szerint szomorú az is, hogy az a Korózs Lajos nácizza le a szakértőket, akinek az államtitkársága alatt a most támadott felülvizsgálati rendszert 2008-ban bevezették.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Korózs bocsánatot kért

Korózs Lajos közölte, kész megkövetni a holokauszt áldozatait és a meggyilkoltak még élő hozzátartozóit, a jelenlegi hatalom embertelenségeit azonban nem fogja szó nélkül tűrni. A politikus szerint szavai nem a 20. századi náci koncentrációs táborokban történt szörnyűségekről, hanem a jelenkori Magyarország talán legsúlyosabb emberi tragédiáiról szóltak.

- Arról, hogy hazánkban ma megtörténhet, és széles társadalmi közöny mellett meg is történik, hogy sorsukra hagyott, munkaképtelen emberek tucatjai követnek el öngyilkosságot azért, mert nemcsak a rokkantellátásuktól, hanem emberi méltóságuk utolsó morzsáitól is megfosztva érzik magukat - zárta sorait a politikus.

Neked van hasonló történeted? Írd meg kommentben, vagy írj e-mailt a oroszi.babett@femina.hu email címre.

Ezt is szeretjük