Rendőrök helyett robotjárőröket küldenek az utcára: mi lesz a dolguk?

Robotjárőrök álltak szolgálatba egy kínai városban, hogy felügyeljék a közlekedést.

robotrendor-kina
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kína első robotjárőrei álltak szolgálatba a héten az észak-kínai Hopej tartománybeli Handanban. A helyi közbiztonsági hivatal egy ceremónia keretében mutatta be szerdán a helyi rendőrséghez csatlakozó három robottípust, amelyek megalkotásához a mesterséges intelligenciára, a felhőalapú számítástechnikára és a lézeres navigációra támaszkodtak a fejlesztők - írta a Global Times című, angol nyelvű, kínai hírportál.

A handani közlekedési rendőrök egyenruháját idéző, sárga és fehér színű közúti robotjárőr képes azonosítani a sofőröket, lefényképezi a szabálytalanul haladókat, valamint sztenderd kínai - putonghua - nyelven figyelmezteti a figyelmetlen gyalogosokat.

robotrendor

A robotrendőr segít eligazodni a járókelőknek, és automatikusan jelenti a rendőrségnek, ha biztonsági kockázatot vagy gyanús személyt észlel. A közúti baleseteknél használt robot pedig figyelmezteti az elhaladó járműveket, miközben a rendőrök helyszínelnek.

A hivatal szerint a robotok a hét minden napján, 24 órában működnek. Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapnak a technológiai újítások a kínai rendőrség mindennapjaiban. Az idei tavaszünnep - a kínai holdújév - alkalmával a rendőrök sok városban arcfelismerő technológiát és robotokat bevetve ellenőrizték az emberek jegyeit, kutattak az eltűntek után, és látták el biztonsági információkkal a járókelőket.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Csak fenékből és farokból áll a robotmacska, de nagyon aranyos

Sokan nagyon szeretnének háziállatot, de a túlságosan szoros napirendjük és mozgalmas életvitelük miatt nem tehetik meg, hogy ilyen nagy kötelezettséget vállaljanak. Nekik és az állatszőr-allergiásoknak fejlesztették ki a robotmacskát.

Ezt is szeretjük