Hamis a 20. század egyik leghíresebb fényképe?
Előkerült Robert Capa nyilatkozata
A milicista halála eredetiségét sokan kétségbe vonták.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos kétely lengi körül a magyar származású Robert Capa egyik fényképét, amely fotótörténeti jelentőséggel bír, és amely pontosan 78 évvel ezelőtt, 1936. szeptember 5-én készült.

Már a múlt század közepén is többször felmerült, hogy A milicista halála hamis. A néhai Capa reagált a vádakra, a korabeli interjú nemrégiben került elő.

Hamis a fotó?

Több tanulmány is készült a spanyol polgárháború leghíresebb fotójáról, A milicista haláláról, amelyben azt próbálják bebizonyítani, hogy a kép előre megrendezett szituációban, beállított körülmények között készült, és a fényképész-haditudósító becsapta az egész világot.

A fénykép nem egy könnyed műalkotás: Federico Borrell García, a spanyol republikánus és anarchista rendőr halálának pillanatát ábrázolja.

Ezt az állítást vonták kétségbe civilek, újságírók és történészek egyaránt. Volt, aki szerint a helyszín nem stimmelt, mások az alak tartását és a kompozíció egészét találták árulkodónak és hibásnak.

Világhírű magyarok

A világ legnagyobbjai közt szép számmal fellelhetők hazánk fiai. Összegyűjtöttünk hat zsenit, aki történelmet írt, és magyar felmenőkkel rendelkezik.

Bár számos szakember, köztük 2007-ben egy magyar történész, Harsányi Iván is alátámasztotta, hogy a fotó nem lehet hamisítvány, a mai napig viták folynak a témában, és a szkeptikusok továbbra is hallatják a hangjukat.

Az elfeledett interjú

Az 1954-ben elhunyt Robert Capa már nem tud reagálni az új vádakra, ám a múlt században élt kételkedőknek egy korábbi interjújában részletesen elárulta, hogyan készült a kép. Az 1947-es beszélgetést hangfelvétel formájában tette közzé a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ tavaly év végén.

Így készült a fotó

A fotós a beszélgetésben mesél utazásairól, élményeiről, a pókerről, és A milicista halála című kép készítésének körülményeiről is. Elmondása szerint ő és 20 katona fedezékben voltak, amikor tűz alá vették a területet. Néhány társa harcolni indult, Capa pedig kiemelte a fényképezőgépet a lövészárokból, hogy megörökítse a tűzcsatát.

Néhányszor, találomra elkattintotta a gépet, majd az eredményt hazaküldte, anélkül, hogy ellenőrizte volna, mi van a képeken. Három hónappal később tudta meg, hogy az egyik fotója - ez volt A milicista halála - már bejárta a világot, és a spanyol polgárháború jelképeként tartják számon.

Ezt is szeretjük