Rejtélyes zene jött a Hold másik oldaláról: máig nem derült ki, honnan származott

Könnyen lehet, hogy idegen civilizáció üzenete hallatszott.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A NASA megmagyarázatlan esetei között lapul az az akta, amely az Apollo-10 űrhajó legénysége által rögzített hangfelvételt tartalmazza. Sem akkor, sem azóta nem tudta senki megmagyarázni a semmihez sem hasonlítható zörejek eredetét.

1969. május 18-án indult Hold körüli útjára az Apollo-10 küldetés. Eugene Cernan, John Young és Thomas Stafford tartózkodtak a fedélzeten, a küldetésnek nem célja a holdra szállás, ez csak a főpróba volt ahhoz. Miközben az Apollo átsiklott a Hold túlsó oldalára, az asztronauták megmagyarázhatatlan, furcsán sípoló és suttogó hangot, vagy inkább zenét rögzítettek az űrhajó kommunikációs berendezésével.

"Igazából nem tudom, mi a fene volt ez"

A felvételen hallatszik, ahogy az asztronauták azon tanakodnak, hogy jelentsék-e a központnak a furcsa zajt. "Halljátok ezeket a suttogó zajokat?" - kérdezi az egyik. Két pilóta is kimondja, hogy senki nem fogja elhinni azt, amit tapasztaltak, a parancsnok pedig így szól a zörej elcsitulása után: "Igazából nem tudom, mi a fene volt ez."

Az űrhajósok tanácstalanok, nem mernek állást foglalni, ami érthető. Szigorú pszichológiai vizsgálatok előzték meg az űrmissziót, ahol a fejükbe verték, mennyire veszélyes hallucinálni az űrben, vagy olyasvalamit bebeszélni, ami valójában nem is létezik.

A Földre való visszatérés után a NASA másolatot készített a felvételekről, majd megjegyzés és magyarázat nélkül titkosította azokat. Az ezzel foglalkozó akta 2008-ig pihent a NASA archívumában.

Teóriák a hang eredetéről

A hangfelvételeket rejtély övezi évtizedek óta. Többen többféle tudományos és féltudományos megközelítéssel próbálták azóta is megmagyarázni a jelenséget. Elemezték már bolygókkal foglalkozó tudósok, rádiósok, NASA-szakemberek és űrkutatók is. A lehetséges magyarázatok között akad földönkívüliektől érkező üzenet teória is.

Az egyik elemző egyenesen az idegenek beszédéhez hasonlította a furcsa zörejeket. Egy másik, a témával foglalkozó szakember a Szaturnusz gyűrűjébe csapódó részecskék magas frekvenciájú rezonanciájának tulajdonítja a zajt. A NASA rádiótechnikusa kategorikusan kijelenti, hogy nem származhat a Holdról a speciális hangzás, hanem csak két rádió közötti interferenciáról van szó.

Holdat megjárt asztronauta nyilatkozik

Több Apollo-küldetés támogató pilótája, Al M. Worden űrhajós ellentmond a NASA véleményének. Szerinte az interferenciás zörejek olyan specifikusak, hogy meg lehet különböztetni őket ettől a be nem azonosítható hangtól. A Holdnak nincs légköre, tehát rádiózavar sem jöhet létre benne.

Az eredeti felvételen az asztronauták reakciói megerősítették, hogy addigi életükben soha nem hallottak ehhez hasonló hangeffektusokat, és nem is képesek beazonosítani azokat.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A legkézenfekvőbb magyarázatnak azok a szakértői fejtegetések tűnnek, amelyek a Holdra repülő kiválasztottak szellemi és mentális állapotával példálóznak. Legyen bármilyen kemény és tudományos jellegű egy asztronauta kiképzése, valószínűleg tudat alatt szinte várni fogja, hogy a Hold másik, sötétebb oldalán egy idegen civilizáció létformájára és lényeire bukkanjon.

Ezt is szeretjük