Megelőzhető lenne a rák okozta halálesetek közel fele: megdöbbentő adatokat közöl az új tanulmány

A tanulmányban részt vevő kutatók 10 évig vizsgáltak daganatos betegeket.

GettyImages-1130151914

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint megelőzhető vagy elkerülhető lenne a rákos megbetegedések okozta halálesetek közel fele az olyan súlyosbító tényezők elhagyása esetén, mint a dohányzás, a nem megfelelő diéta vagy az alkoholfogyasztás, derül ki az Index cikkéből.  

A tanulmányban részt vevő kutatók tíz évig vizsgáltak daganatos betegeket. 

A rák okozta halálesetek közel fele megelőzhető lenne

A daganatos megbetegedések már régóta a vezető halálozási okok közt szerepelnek a világon. A helyzet Magyarországon is igen súlyos, az Európai Unió tagállamai közül lakosságarányosan nálunk halnak meg a legtöbben rák miatt.  

Egy nemrég a The Lancetben megjelent tanulmányban egy kutatócsoport a rákos halálozások és a különböző kockázati tényezők összefüggéseit vizsgálta tízévnyi adat alapján. A kutatók ennek során olyan kockázati tényezőket vizsgáltak, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a túlsúly. 

GettyImages-691388670
Fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Ez alapján a szakemberek arra jutottak, hogy a rákos megbetegedések okozta halálesetek közel fele elkerülhető lett volna. A világ vezető rákkockázati tényezőjeként továbbra is a dohányzást tartják számon, írja az Index.

A dohányzás, túlsúly és alkoholfogyasztás évente körülbelül 4,45 millió rák okozta halálesethez járult hozzá, állapították meg a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának kutatói. Ez nagyjából az összes rákra visszavezethető elhalálozás 44 százaléka, írja a cikk.

A nemek közötti eloszlást vizsgálva az derül ki, hogy ez az arány a férfiaknál magasabb, mint a nőknél. 2019-ben például a férfiak rák miatti halálozásának közel 50,6 százaléka következett be a fent említett tényezők miatt, míg a nőknél ez az arány csak 36,3 százalék volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Christopher Murray, az Institute for Health Metrics and Evaluation igazgatója és a tanulmány szerzője elmondta, hogy a tanulmányból jól látszik, hogy a rák egy olyan fontos közegészségügyi kihívás, ami egyre nagyobb méreteket ölt világszerte. 

A kutatók úgy vélik, hogy a rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne globálisan olyan beavatkozásokkal, amelyek célja az ismert rákkockázati tényezőknek való kitettség csökkentése. 

Baj van a daganatos betegek ellátásával Magyarországon: szomorú dologra világít rá az új tanulmány

Tíz-húsz százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén Magyarországon, és azóta sem sikerült visszaállni a járvány előtti időszak szintjére.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük