Megelőzhető lenne a rák okozta halálesetek közel fele: megdöbbentő adatokat közöl az új tanulmány
A tanulmányban részt vevő kutatók 10 évig vizsgáltak daganatos betegeket.

GettyImages-1130151914
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint megelőzhető vagy elkerülhető lenne a rákos megbetegedések okozta halálesetek közel fele az olyan súlyosbító tényezők elhagyása esetén, mint a dohányzás, a nem megfelelő diéta vagy az alkoholfogyasztás, derül ki az Index cikkéből.  

A tanulmányban részt vevő kutatók tíz évig vizsgáltak daganatos betegeket. 

A rák okozta halálesetek közel fele megelőzhető lenne

A daganatos megbetegedések már régóta a vezető halálozási okok közt szerepelnek a világon. A helyzet Magyarországon is igen súlyos, az Európai Unió tagállamai közül lakosságarányosan nálunk halnak meg a legtöbben rák miatt.  

Egy nemrég a The Lancetben megjelent tanulmányban egy kutatócsoport a rákos halálozások és a különböző kockázati tényezők összefüggéseit vizsgálta tízévnyi adat alapján. A kutatók ennek során olyan kockázati tényezőket vizsgáltak, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a túlsúly. 

GettyImages-691388670
Fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Ez alapján a szakemberek arra jutottak, hogy a rákos megbetegedések okozta halálesetek közel fele elkerülhető lett volna. A világ vezető rákkockázati tényezőjeként továbbra is a dohányzást tartják számon, írja az Index.

A dohányzás, túlsúly és alkoholfogyasztás évente körülbelül 4,45 millió rák okozta halálesethez járult hozzá, állapították meg a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának kutatói. Ez nagyjából az összes rákra visszavezethető elhalálozás 44 százaléka, írja a cikk.

A nemek közötti eloszlást vizsgálva az derül ki, hogy ez az arány a férfiaknál magasabb, mint a nőknél. 2019-ben például a férfiak rák miatti halálozásának közel 50,6 százaléka következett be a fent említett tényezők miatt, míg a nőknél ez az arány csak 36,3 százalék volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Christopher Murray, az Institute for Health Metrics and Evaluation igazgatója és a tanulmány szerzője elmondta, hogy a tanulmányból jól látszik, hogy a rák egy olyan fontos közegészségügyi kihívás, ami egyre nagyobb méreteket ölt világszerte. 

A kutatók úgy vélik, hogy a rákos megbetegedések jelentős része megelőzhető lenne globálisan olyan beavatkozásokkal, amelyek célja az ismert rákkockázati tényezőknek való kitettség csökkentése. 

Baj van a daganatos betegek ellátásával Magyarországon: szomorú dologra világít rá az új tanulmány

Tíz-húsz százalékkal esett vissza a daganatos betegek ellátása a koronavírus-járvány kezdetén Magyarországon, és azóta sem sikerült visszaállni a járvány előtti időszak szintjére.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük