8 jel, hogy a főnököd pszichopata: a tiédre hány igaz közülük?
A legtöbben nem is tudják, hogy kivel dolgoznak együtt valójában. Te sem sejtetted?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha néha úgy érzed, hogy a főnököd egy pszichopata, lehet, hogy nem is állsz olyan távol a valóságtól. A Westminster Business School felmérése szerint a vezető beosztásban lévő személyek mintegy 7%-ánál előfordul ez a személyiségzavar.

Pszichopata a főnököd?

A WBS összeállított egy listát nyolc jelről, amelyek együttes fennállásából tudhatod, hogy felettesed is érintett lehet. Ebben az esetben légy udvarias, készséges, de távolságtartó, és ne menj bele a játszmáiba. A te főnöködre mennyi igaz az alábbi jelekből?

1. Felületes kedvesség

A főnököd rendkívül karizmatikus személyiségnek tűnik, elragadó vonzereje azonban felületes. Próbálj az álarc mögé nézni: vajon valóban őszinte a kedvessége, vagy csak szerepet játszik, hogy mások bizalmába férkőzzön?

2. Sokszor hazudik

És ez egyre gyakrabban ki is derül, de valami elképesztő tehetséggel és szenvtelenséggel beszéli ki magát a számára kínos helyzetekből. Mindenre van alternatívája, és nem lehet zavarba hozni azzal, ha lebuktatják.

3. Manipulatív

Csapatjátékosnak tűnik, valójában azonban nagyon jó abban, hogy magához édesgessen másokat, aztán rávegye őket arra, hogy helyette végezzék el a piszkos munkát.

4. Kérkedik

Általában arrogáns, és sokszor hangoztatja a saját érdemeit. Meg van róla győződve, hogy mindenki másnál jobb, és ezt nem is rejti véka alá: érezteti, hogy a beosztottjai alsóbbrendűek nála.

5. A bűntudat hiánya

A pszichopaták ritkán érzik rosszul magukat a tetteik vagy azok következménye miatt, és kifejezetten szórakoztatónak tartják, ha azokkal szenvedést okozhatnak másoknak. Kegyetlenül bánnak a kollégáikkal, és könnyedén áttaposnak rajtuk, ha a saját karrierjükről van szó.

6. Sekélyes és hideg

Nem mutat érzelmeket, senki és semmi nem vált ki belőle mélyebb reakciót. Gyakran még meg sem játssza, hogy megérintette valami, mert fogalma sincs, hogyan kellene éreznie az adott helyzetben.

7. Képtelen az empátiára

Nagyon önző, és gyakran tesz lekicsinylő, bántó megjegyzéseket, közel áll hozzá a verbális bántalmazás. Nem képes beleélni magát mások helyébe, hiányzik belőle az együttérzés.

8. Nem vállal felelősséget

Ha hibázik, azt rendszeresen másra keni, ugyanakkor minden gond nélkül learatja a babérokat mások sikereiért, még akkor is, ha az illető éppen közvetlenül mellette áll.

Ezt is szeretjük