A trafikokkal folyamatosan csak a baj van
Miért nem lépnek semmit?
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. nem kapkodja el a válaszokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyjából két hónapja nyitottak meg a nemzeti dohányboltok Magyarországon, és ez alatt az idő alatt számtalan probléma felmerült az üzemeltetésükkel kapcsolatban.

Dohánybolt a Szigeten, forrás: MTI, Kovács Attila

Nem tudni, hogy a felmerülő akadályokat tervezik-e megoldani, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a többszöri megkeresés ellenére sem válaszolt.

Kirívó megjelenés

A dohányboltok annak ellenére, hogy kamerával felszereltek, a rablóknak kifejezetten könnyű prédák, hiszen a trafikok ablaka többségben le van fóliázva, így sem be-, sem kifelé nem lehet látni semmit. Ez csak azért nem vicces, mert a rendelet alapvetően veszélyezteti az ott dolgozó akár testi épségét is, a lelkiről már nem is beszélve.

Az egyik rablás még július végén történt egy budai trafikban. Senki nem érült meg, és a rabló is csak 50 ezer forintot tudott magával vinni a speciális biztonsági rendszer kiépítése miatt. A legutóbbi eset pedig augusztus 21-én történt szintén egy budai dohányboltban, ahol a bűncselekmény végül meghiúsult, mert a kassza nem nyílt ki. A rabló elmenekült.

A trafikoknak nem elég az alapvető szabályokat betartaniuk, ezen felül is gondoskodni kell különböző berendezésekről, mint például jó felbontású kamera, segélyhívó beszerzése vagy a készpénz napjában többszöri elszállítása a helyszínről, így talán a tulajdonosok is beletörődtek abba, hogy jobb, ha saját maguk oldják meg az említett problémákat.

Kint lehet hagyni!

A dohányboltok alapvetően a kiskorúak védelmében jöttek létre. Ezért van például az is, hogy nem lehet belátni a trafikokba. A szabály elgondolásakor az nem jutott eszükbe a törvényalkotóknak, hogy akár egy kétéves gyerek is bemenne esetleg a szülővel a boltba. Miután ez tilos, kint kell hagyni a gyereket az utcán. Az ez ellen felszólalók aláírásgyűjtésbe kezdtek a kiskorú gyerekek védelmében.

Aránytalan elosztás és nyitva tartás

A nemzeti dohányboltok megnyitása után az is nagy gondot okozott, és azóta is okoz, hogy mennyire aránytalanul lettek elosztva a boltok a különböző városokban vagy falvakban. Van utca, ahol egymás mellett és egymással szemben is elhelyezkedik több, ami nem lenne akkora baj, ha összehangolt nyitva tartással működnének.

A trafikuzlet.hu információja szerint a boltok nyitva tartási idejének problémáját meg fogják oldani, de az nincs meghatározva, hogy mikor. Így akad olyan bolt, ami hétköznap csak délután négyig van nyitva, és van, amelyik vasárnap egyáltalán nem nyit ki. Budapest belvárosának forgalmas helyein kifejezetten nagy problémát okoz, hogy csak egy-két üzlet van éjjel-nappal nyitva, így rendszerint hosszú sorok kígyóznak előttük.

További kérdések

Tapasztalatok alapján a trafikokban még nem alakították ki a kártyás fizetési rendszert, ami szintén igen kellemetlen a vásárlónak, és megnehezíti az amúgy is sokszor procedúrás cigarettavásárlást. Ezzel kapcsolatban viszont felmerül, hogy talán megvárják a szeptembert, amíg a kártyás fizetés is pénzbe kerül majd. Ezeken a problémákon kívül számos dolog felmerül még a dolgozók felkészültségét vagy pénzügyi tudását illetően, valamint a külföldiként való eligazodással kapcsolatban is.

Amint Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez intézett kérdésre, miszerint hogyan és mikor gondolták ezeket a problémákat megoldani:
- nyitva tartás
- rablások, biztonság
- elhelyezkedés
- kiskorúak kiszorítása
- bankkártyás fizetés
- külföldiek nem értik meg
megkapjuk a válaszokat, a cikk rögtön frissítésre kerül.
Ezt is szeretjük