Így ünnepeld meg a Márton-napot, hogy emlékezetes legyen! - Izgalmas hétvége vár

A Port.hu ajánlója elhozza a legjobb hétvégi programokat.

borkostolás gellért szálló
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Változatos programok várnak ezen a hétvégén is: akár barátokkal, akár családdal szeretnél lenni szabadidődben, megtalálhatod a kedvencedet. A Danubius Hotel Gellértben megrendezésre kerül a IX. Márton-napi Borfesztivál, a Zeneakadémiában a Nemzetközi Gitárfesztivál, ezenkívül még a 13. LIFT, azaz Leszbikus Identitások Fesztiválja is a héten várható.

Etyeken a gasztrosétányon ínycsiklandó libalakomával várják az érkezőket, a Bálnában pedig a 2020-as tavaszi-nyári kollekciókat mutatják be a divathéten. Egynapos kortárs koncertbemutatóval készülnek a BMC fesztiválján A Hallgatás Napja keretében, és szaktanácsokkal láthatnak el beltéri szobanövénykehez a Anker'tben megrendezésre kerülő kiskertpiacon.

IX. Márton napi Borfesztivál

Danubius Hotel Gellért, november 7-10.

November 7. és 10. között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában. Az Így isztok ti irodalmi ihletésű borfesztivál felvonultat "nehéz boroktól és aranyló sertül" kezdve finom étkeket, meghintve Nyáry Krisztián irodalomtörténész, az Így szerettek ők című népszerű könyv szerzőjének történeteivel, aki ezúttal a borvacsorák házigazdája lesz.

Az esemény további részleteit itt olvashatod.

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál 2019

Zeneakadémia, november 8-10.

gitárfesztivál
Fotó: Newton Daly / Getty Images Hungary

A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8. és 10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit. Az idei fesztiválon David Russell, a világszerte turnézó angol gitárművész, a londoni Királyi Zeneakadémia tanára, Manuel Barrueco, a kubai-amerikai származású, lírai játékáról híres kiemelkedő gitárművész és Paul O’Dette, amerikai lantművész, szakterületének egyik legbefolyásosabb előadóművésze, karmester lépnek fel. Minden világhírű vendégművész szólóestet ad, ezt megelőzően pedig mesterkurzust tart a Zeneakadémia Solti György termében.

Az esemény további részleteit itt találod.

13. LIFT Leszbikus Identitások Fesztiválja

Labrisz 20 – a hosszú távú kapcsolat – Három Holló Kávéház, november 8-10.

Húsz éve, 1999. november 9-én jegyezték be a Labrisz Leszbikus Egyesületet, Magyarország első és eddig egyetlen hivatalosan regisztrált leszbikus szervezetét. Sok minden változott azóta bennünk, körülöttünk, de az alapértékek és a szándékok változatlanok: megerősíteni, és láthatóvá tenni a leszbikus, biszexuális, transznemű nőket, történeteiket, kultúrájukat – többek között az évente megrendezett LIFT Fesztivál segítségével. A mostani, 13. LIFT-en ezt a születésnapot is megünnepeljük, és a fesztivál a kerek szám apropóján is foglalkozik a különböző leszbikus generációk kapcsolatával, aktivista és mindennapi tapasztalataival. A fesztivált megnyitó Bárdos Deák Ágnes, aki a 2007-es megnyitón már felolvasta egy írását, most lányával, Müller Zsófival együtt reflektál az akkori és mostani magán- és közállapotokra.

Az „XX generációk” című fotókiállítás szintén az ifjabb és idősebb generációk tagjait és egymásra vonatkozó gondolatait hozza össze egy-egy képen. A programok idén is sokszínűek: részt lehet venni több kreatív, kézműves  műhelyen, beszélgethetünk függőségeinkről, a nemi szerepekről, az aszexualitásról, hallhatunk a leszbikus aktivizmusról a poszt-jugoszláv országokban, bemutatunk egy frissen fordított könyvet Anne Lister, alias Gentleman Jack életéről, pókerezhetünk a Csajkával, kóstolhatunk és pontozhatunk muffinokat, meghallgathatjuk az idei irodalmi pályázat legjobbjait, és kitáncolhatjuk magunkat a női bulin a Holnaplányok koncertjére és a belgrádi DJ Zoewhale zenéjére.

Mindenkit szeretettel vár a 13. LIFT-en a húszéves Labrisz!

Libadalom Etyeken, a Gasztrosétányon

Etyek Gasztrosétány, november 9.

libadalom
Fotó: Melbye / Getty Images Hungary

Ismét Libadalom lesz Etyeken, a Gasztrosétányon. Ínycsiklandó libás ételek, újbor, forró italok és a rendkívül népszerű libafuttatás várja az éhes, szomjas és kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket!

Az eseményről további részleteket itt találsz.

Budapest Central European Fashion Week

Bálna, november 7-10.

Izgalmas, új helyszínekkel, a hazai és nemzetközi szakma elismert képviselőivel, Budapest Fashion & Tech Summit konferenciával és divattal kapcsolatos side eventekkel készülnek a Budapest Central European Week szervezői a 2020-as tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathétre.

A régió egyik meghatározó divateseménye több helyszínen zajlik az idei szezonban, november 8-án a belvárosi Tesla Event - Kultban - ahol elsősorban a fiatal tehetségek és a nemzetközi tervezők mutatkoznak be - illetve november 9. és 10. között a Bálna Budapestben lesznek megtekinthetőek többek között azok a magyar márkák, amik nemrég a milánói divathéten arattak hatalmas sikert kollekcióikkal.

Az eseményről további részletek itt találhatóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Hallgatás Napja 2019

BMC, november 10. 11-22:30 óra

A Concerto Budapest és a BMC egynapos kortárs zenei fesztiválján egy napba sűrített, tizenhárom koncerten több mint negyven mű – köztük hat ősbemutató és öt magyarországi bemutató – várja a közönséget a BMC 3 termében, melyek műsora Vivalditól Beethovenen át a legendás kortársakon keresztül a legfiatalabb zeneszerző generáció műveit sorakoztatja fel.

Az eseményről további részleteket itt találsz.

Kiskertpiac - plant lovers sunday

Anker't , november 10. 10-16 óra

Ki mondja, hogy a november csupa szürke, és nem lehet virágos és zöld? Meglátjátok, hogy a kiskertpiacon micsoda színek, illatok, ízek lesznek 10-én, vasárnap! Növénycserebere és örökbefogadás, ibolyabemutató és rajongók találkozója, szaktanácsok beltéri szobanövényekhez és az őszi-téli balkonhoz. Illatok, ízek a kertből az otthon melegéhez. Természetes és növényes dekor a beltéri természetközeli élményhez, öltözékkiegészítők, natúr szépségápolási termékek a novemberi virágos jókedvhez.

Az eseményről további részletek itt olvashatóak.

Varázslatos, ódon pincesor Budapest tőszomszédságában: más látnivaló is akad a városkában

A Budapesttől alig 30 kilométerre fekvő település autóval könnyen és gyorsan megközelíthető, és garantáltan találni fogsz olyan látnivalót, ami elnyeri a tetszésedet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük