Egyetlen tárgy, ami minden bajra gyógyír: neked is van ilyen?
Egy kutatás szerint a rosszkedvet és a depressziót könnyebb elűzni, mint gondolnád.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki, akinek van plüssállata, valahol mélyen, legbelül meg van róla győződve, hogy a puha játéknak mágikus ereje, sőt, lelke van.

A kutatások szerint ez nem is áll olyan távol a valóságtól: most már hivatalos tény, hogy a plüssállatok ölelgetése számos negatív érzelmet segít leküzdeni, és még a depresszió kezelésében is fontos szerepet tölthet be.

Megnyugtatnak a plüssök

Az amszterdami VU Egyetem kutatói a kísérlet során az emberek haláltól való félelemét és az élet értelmére vonatkozó reakcióit vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy azoknak az embereknek, akiknek alacsony az önbecsülésük, alábbhagy-e a félelmük, ha kapcsolatba kerülnek másokkal. Az eredmény szerint már az is segített oldani a szorongást, ha csak megérinthettek valakit vagy valamit, aki vagy ami biztonságérzetet ad nekik.

Kiderült, még egy egyszerű, élettelen, puha anyag érintése is képes megnyugtatni az embert: például egy plüssállat, mert ez jól szimulálja az emberi kapcsolatok által kiváltott érzelmeket.

Akkor is nagy segítség lehet egy plüssállat ölelése, ha éppen nem a halálfélelmeiddel szembesülsz vagy az életedért aggódsz, hanem egyszerű szorongást vagy rosszkedvet érzel. Sőt, a módszer még a depresszió leküzdésében is segít.

Rosszkedv ellen

Ha valamilyen hétköznapi problémával kell szembenézned, veszekedtél a szüleiddel vagy cserbenhagyott a barátod, akkor is jó szolgálatot tehet egy plüssállat: csak öleld át vagy bújj hozzá, és érezni fogod, hogy a puhaságával megnyugtat. Sajnos ez a módszer önmagában nem nyújt teljes vigaszt, de segíthet leküzdeni a negatív érzelmeket, és jó alapja lehet annak a folyamatnak, amelynek során túljutsz a nehéz időszakon.

Ha tovább szeretnéd fokozni ezt a hatást, nemcsak plüssállattal, de élő házi kedvenccel is próbálkozhatsz. Felelős állattartóként mindig lesz valaki, akihez odabújhatsz, emellett még igazi reakciókat is kiváltasz belőle. Persze az emberi kapcsolatokat ez nem helyettesíti, inkább csak kiegészíti.

Van kedvenc plüssállatod? Tényleg megnyugtat, ha átöleled?

Ezt is szeretjük