Sosem látott képet találtak Picasso egyik híres festményének festéke alatt

A rajzon egy kancsó, egy bögre és egy újság formái vehetők ki.

csendelet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Picasso-rajzot fedeztek fel a 20. századi mester egy híres absztrakt festménye alatt, amikor a korszerű technológiai eszközökkel tüzetesen megvizsgálták az alkotást.

A chicagói Művészeti Intézet kutatócsoportja által felfedezett rajzon egy kancsó, egy bögre és egy asztallapra vagy székre terített újság formái vehetők ki. A szakemberek az intézetben található festmény alapos vizsgálatakor találták meg a vázlatot. A kutatókat elsősorban az érdekelte, hogy hogyan vitte fel a festékrétegeket a felületre a festő, és hogyan alakult ki a festmény gazdag textúrája.

A vizsgálathoz röntgenes és infrás képalkotó eszközöket is felhasználtak. Az eredményeket az SN Applied Sciences folyóiratban publikálták. Picasso nem ritkán festett rá korábbi munkáira, de a korábbi alkotást általában beépítette az új kompozícióba. Ez esetben azonban egyszerűen egy vastag fehér festékréteggel lefedte a rajzot, majd arra festette rá 1922-ben az absztrakt csendéletet - számoltak be a felfedezésről a publikáció szerzői.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzátették, hogy korábbi kompozícióinál nem találtak példát ilyen megoldásra. Azt is hangsúlyozták, hogy az elrejtett rajzot bizonyosan Picasso készítette, egy ehhez hasonló vázlatát őrzi is a göteborgi képzőművészeti múzeum. A kubista korszakából származó Csendélet című festményt Picasso barátjának, a párizsi műgyűjtőnek, Gertrude Steinnek ajándékozta - írta a livescience.com ismeretterjesztő portál.

Mona Lisa fiatal, hús-vér nőként

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha a sokszor látott, megfestett arc egyszer csak szembe jönne velünk az utcán, vagy mosolyogna ránk egy fényképről, hús-vér valójában.

Ezt is szeretjük