150 ezer forintos büntetést is kaphatsz, ha nem tartod be a szabályt szilveszterkor
Nem legális egész éjjel durrogtatni, és a fel nem használt tűzijáték tárolása is büntetendő.

szilveszter újév ünneplés december31 (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilveszteri ünneplés szerves része éjfélkor a tűzijáték. Sok nagyváros készül saját fényshow-val, de a kisebb településeken élők sem maradnak produkció nélkül: több kilométer távolságból is élvezhető a legtöbb műsor. Ám vannak, akik szeretik a saját kezükbe venni az irányítást ezen a téren is, és önálló durrogtatással várják az újévet.

Ha esetleg idén te is kipróbálnád a házi módszereket, az alábbi fontos rendszabályokat ne hagyd figyelmen kívül. Mielőtt felkerekedsz, hogy bevásárolj az estéhez szükséges rakétákból, legyél tisztában nemcsak a tároláshoz, de a visszavételhez kötődő törvényekkel is. 

tűzijáték

Osztályozás

Először is, fontos tudnod, hogy a pirotechnikai eszközöket négy osztályba sorolják. Ezek közül az első kettőt 18 év alattiak is megvásárolhatják, míg a negyedikhez csak és kizárólag pirotechnikus nyúlhat. A petárdák használata továbbra is tilosnak minősül.

Az első osztályba tartozó termékeket 14 év felett bárki beszerezheti, és a használati útmutató szerint tárolhatja és használhatja fel. Ide tréfás, játékos pirotechnikai eszközök tartoznak, melyeket akár beltéren is el lehet durrantani. Alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, éppúgy, mint a második osztályba tartozók, csakhogy azok már kültéri használatra lettek tervezve, és 16 éves kor felett szerezhetőek be legálisan, de mindkettőből csak nettó 1 kg tömeg. A harmadik osztályba tartozó eszközök vásárlása kizárólag felnőttkorúaknak engedélyezett, mivel ezek használata közepes kockázattal jár, zajszintjük az egészségre még nem ártalmas, azonban csak nagy, nyílt külterületeken használhatóak. A negyedik osztályba tartozó berendezésekhez pirotechnikai szakképesítésre van szükség. 

csillagszóró lány

Mikor?

Az első és második osztályba tartozó termékek egész évben beszerezhetőek, és a leírtaknak megfelelően felhasználhatóak. Tömegközlekedésen és közterületen, illetve nyilvános rendezvényhelyszínen csak december 28-án este hattól január 1-jén reggel 6-ig szórakozhatsz velük, egyébként a használati utasítás szerint otthon tárolhatóak, illetve magánterületen felhasználhatóak. 

A harmadik osztályba sorolt eszközöknek viszont borsos áruk van, ha nem kapcsolsz időben: ezeket mindössze december 28-tól 31-ig vásárolhatod meg, és 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6-ig lőheted ki az égbe. A fel nem használt vagy hibás árukat pedig véletlenül se a pincében akard tárolni: a gyártók kötelesek visszavenni egészen január 5-én éjfélig. Ha ezt nem teszed meg, akár 150 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak szabálysértési eljárás címszó alatt. 

Veszélyek

A használati útmutató alapos áttanulmányozásával nemcsak az esetleges szabálysértést, de a sérüléseket is elkerülheted. Csak a benne foglaltak szerint tüzeskedj, és megbízható forrásból vásárolt termékeket használj, a piacokon, vásárokon, autók csomagtartójából árusított eszközök lekövethetetlenségük miatt jóval kockázatosabbak, mint egy hivatalos üzletből beszerzett tűzijáték. Nem beszélve arról, hogy akár személyi sérülést is okozhat, a legtöbb házi kedvenc halálosan irtózik a hangos lövöldözéstől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nézd meg ezt is - Szilveszteri bulik

Így ünnepelték a szilvesztert a világban: képeken a leglátványosabb bulik.

Ezt is szeretjük