Pénzzé teheted a szabadságod!
Jó és rossz hírek a gyesen lévőknek
A szabadságot felezik, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy azt pénzzé váltsák a kismamák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második Orbán-kormány átalakítja a munka világát, melynek keretében több olyan szabály is életbe lép majd, amely a gyesen, gyeden lévő kismamákat érinti.

Korábban a gyesről, gyedről visszatérők számára 30 napon belül ki kellett adni a fizetés nélküli szabadság első évére járó szabadságot, ez azonban a jövőben már nem lesz így.

A kormány a szabályt úgy változtatja meg, hogy a kismamának már nem az egy évre, hanem csak a hat hónapra vonatkozó szabadság jár majd. Azaz a kormány csökkenti a kismamáknak járó plusz szabadságot. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a változtatásról úgy vélekedett: ezzel a munkavállaló gyorsabb munkába állását segítik elő.

Pénzben válthatják meg a szabadságot

A kismamáknak járó szabadságokat illetően egy másik módosításra is sor kerül majd. Eszerint a gyes első hat hónapjára járó szabadságot a kismama a jövőben pénzben is megválthatja, erre azonban nem kötelezheti a munkáltató: csak akkor váltható pénzzé a szabadság, ha ebbe a kismama is beleegyezik.

A szabadság pénzbeli megváltása egyébként csak akkor lehetséges, ha a dolgozó munkaviszonya év közben szűnik meg. Ekkor a munkáltató a ki nem adott részarányos szabadságot köteles kifizetni a dolgozónak.

Egyéb változások

A gyessel kapcsolatban további új, már életbe lépett szabály, hogy az anyák a támogatást ismét három évig igényelhetik két év helyett, ugyanakkor a kormány különböző feltételeket szabott a hároméves igényléshez.

Míg eddig az is megkapta a pénzt, aki a gyermek egyéves kora után visszament dolgozni teljes munkaidőben, addig ma már az jogosult rá három évig, aki a gyermek egyéves kora után két évig nem, vagy csak maximum 30 órában vállal munkát. Kivételt ez alól azok jelentenek, akik otthonról vállalnak munkát, illetve azok, akik ikreket vagy tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelnek.

További újdonság, hogy a kormány bevezette az örökbefogadó által igényelhető gyermekgondozási segély jogintézményét. Az örökbefogadó a hatodik életévét még be nem töltött gyermek örökbefogadását követően hat hónap időtartamban jogosult a gyes igénybevételére - de ő is csak akkor, ha heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytat keresőtevékenységet.

Új szabály emellett, hogy a gyermeknevelési támogatást - gyet - újra a legkisebb gyerek hároméves korától lehet majd igénybe venni, hiszen egészen addig jár a gyes. A gyes szabályainak részletes változásairól, továbbá az igénylésről itt olvashatsz.

Ezt is szeretjük