A legjobb pattanás elleni házi szerek
Filléres megoldások
Nem kell drága krémekre költened, ha megszabadulnál a pattanásoktól: otthon is megteheted.

Dia

 	Narancshéj 	A narancs héja gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is, így valóban látványos segítséget nyújt a pattanások elleni harcban. Reszeld durvára, és keverd az arcradírodhoz vagy dúsítsd vele az arckrémedet - egyszerre csak akkora mennyiséget, amit rögtön fel is használsz, különben a krémben ázó narancshéj megromlik. 	  	Kapcsolódó cikk: 	Mitesszerek ellen otthon »

Narancshéj

A narancs héja gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású is, így valóban látványos segítséget nyújt a pattanások elleni harcban. Reszeld durvára, és keverd az arcradírodhoz vagy dúsítsd vele az arckrémedet - egyszerre csak akkora mennyiséget, amit rögtön fel is használsz, különben a krémben ázó narancshéj megromlik.

 

Kapcsolódó cikk:
Mitesszerek ellen otthon »

Dia

 	Joghurt 	A natúr, élőflórás joghurt gyulladás-csökkentő hatással bír, és jót tesz a bőr pH-értékének is. Használhatod pakolásként, ekkor csak kend az arcodra, majd 20 perc elteltével mosd le, de lágyíthatod vele az arclemosódat is. 	  	Kapcsolódó videó: 	Hogyan keletkezik a pattanás? »

Joghurt

A natúr, élőflórás joghurt gyulladás-csökkentő hatással bír, és jót tesz a bőr pH-értékének is. Használhatod pakolásként, ekkor csak kend az arcodra, majd 20 perc elteltével mosd le, de lágyíthatod vele az arclemosódat is.

 

Kapcsolódó videó:
Hogyan keletkezik a pattanás? »

Dia

	Méz	A méz gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, és értékes vitaminokat is taralmaz, amelyek a bőrön keresztül felszívódva meggátolják a pattanások kialakulását. Használhatod koncentráltan, egy-egy cseppet a már kialakult pattanásra téve, vagy megelőzésképpen az egész arcon: gazdagítsd vele az arckrémedet, vagy keverd el zabpehellyel, hogy kíméletes, tápanyagban gazdag arcradírt kapj.

Méz

A méz gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, és értékes vitaminokat is taralmaz, amelyek a bőrön keresztül felszívódva meggátolják a pattanások kialakulását. Használhatod koncentráltan, egy-egy cseppet a már kialakult pattanásra téve, vagy megelőzésképpen az egész arcon: gazdagítsd vele az arckrémedet, vagy keverd el zabpehellyel, hogy kíméletes, tápanyagban gazdag arcradírt kapj.

Dia

 	Avokádó 	Ha rendszeresen vásároltok avokádót, akkor próbáld ki az avokádós arcpakolást, ami felfrissíti a bőrödet, gyulladáscsökkentőként pedig segít eltüntetni a pattanásokat. Zúzd pépessé, kend fel a megtisztított arcbőrre és relaxálj negyed órát, majd mosd le az vokádókrémet. 	  	Kapcsolódó kvíz: 	Pattanás elleni házi praktikák »

Avokádó

Ha rendszeresen vásároltok avokádót, akkor próbáld ki az avokádós arcpakolást, ami felfrissíti a bőrödet, gyulladáscsökkentőként pedig segít eltüntetni a pattanásokat. Zúzd pépessé, kend fel a megtisztított arcbőrre és relaxálj negyed órát, majd mosd le az vokádókrémet.

 

Kapcsolódó kvíz:
Pattanás elleni házi praktikák »

Dia

	Fogkrém	A fogkrémet szárító hatása miatt régóta használják a pattanások házi kezelésére. Mivel tényleg erősen száíratja a bőrt, csak vészhelyzet esetén javasolt az alkalmazása, ha egy erősen gyulladt pattanást szeretnél eltüntetni: este kenj rá egy kevés fogkrémet, és reggelig ne is mosd le.

Fogkrém

A fogkrémet szárító hatása miatt régóta használják a pattanások házi kezelésére. Mivel tényleg erősen száíratja a bőrt, csak vészhelyzet esetén javasolt az alkalmazása, ha egy erősen gyulladt pattanást szeretnél eltüntetni: este kenj rá egy kevés fogkrémet, és reggelig ne is mosd le.

Dia

	Levendulajolaj	A levendulaolaj nyugtatja a bőrt és csökkenti a gyulladásokat. Mivel töményen alkalmazva bőrirritációt okozhat, inkább hígítsd fel vízzel, vagy gazdagítsd vele az arckrémedet. Az is segít, ha a fürdővizedbe csepegtetsz egy keveset. A levendula a stresszt is oldja, ami a pattanások kialakulásának egyik legfőbb okozója.

Levendulajolaj

A levendulaolaj nyugtatja a bőrt és csökkenti a gyulladásokat. Mivel töményen alkalmazva bőrirritációt okozhat, inkább hígítsd fel vízzel, vagy gazdagítsd vele az arckrémedet. Az is segít, ha a fürdővizedbe csepegtetsz egy keveset. A levendula a stresszt is oldja, ami a pattanások kialakulásának egyik legfőbb okozója.

Dia

	Paradicsom	Ugye ismered azokat a pattanásokat, amelyek csúnya gócként gyűlnek a bőröd alatt, de lehetetlen kinyomni őket? Tegyél rájuk körülbelül fél órára egy paradicsom-szeletet: a paradicsom segíti a pattanások kigyűlését, így ez után már óvatosan - és persze csakis tiszta kézzel - kinyomhatod őket.

Paradicsom

Ugye ismered azokat a pattanásokat, amelyek csúnya gócként gyűlnek a bőröd alatt, de lehetetlen kinyomni őket? Tegyél rájuk körülbelül fél órára egy paradicsom-szeletet: a paradicsom segíti a pattanások kigyűlését, így ez után már óvatosan - és persze csakis tiszta kézzel - kinyomhatod őket.

Dia

 	Keserűsó 	A keserűsó csökkenti a gyulladást, nyugtatja a bőrödet, miközben finoman hámlaszt is, így az apró szennyeződések nem telepszenek meg a bőröd alatt, nem alakulnak ki mitesszerek és pattanások. Gyógyszertárban nagyon olcsón beszerezheted: keverd el annyi vízzel, hogy sűrű, pépes állagú legyen, és esténként finoman dörzsöld át vele az arcodat.

Keserűsó

A keserűsó csökkenti a gyulladást, nyugtatja a bőrödet, miközben finoman hámlaszt is, így az apró szennyeződések nem telepszenek meg a bőröd alatt, nem alakulnak ki mitesszerek és pattanások. Gyógyszertárban nagyon olcsón beszerezheted: keverd el annyi vízzel, hogy sűrű, pépes állagú legyen, és esténként finoman dörzsöld át vele az arcodat.

Dia

 	Kamilla 	A kamilla az egyik legismertebb természetes gyulladáscsökkentő. Körülbelül fél liter vízhez adj hat evőkanál szárított kamillát, majd az egészet forrald fel. Csöpögtethetsz hozzá egy kevés borsmenta vagy mentaolajat is. Ha lehűlt, márts bele egy vattapamacsot, és töröld át vele az arcodat minden reggel és este.

Kamilla

A kamilla az egyik legismertebb természetes gyulladáscsökkentő. Körülbelül fél liter vízhez adj hat evőkanál szárított kamillát, majd az egészet forrald fel. Csöpögtethetsz hozzá egy kevés borsmenta vagy mentaolajat is. Ha lehűlt, márts bele egy vattapamacsot, és töröld át vele az arcodat minden reggel és este.

Dia

 	Teafaolaj 	A teafaolaj nagyon erős baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású olaj. Mivel különösen erős, nagyon kevés is elegendő belőle, így egy fiola nagyon sokáig kitart. Közvetlenül a pattanásra is alkalmazhatod: tegyél egy csepp teafaolajat egy vattapamacsra, és azzal óvatosan töröld meg a pattanást, vagy tegyél néhány cseppet az arclemosódba.

Teafaolaj

A teafaolaj nagyon erős baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású olaj. Mivel különösen erős, nagyon kevés is elegendő belőle, így egy fiola nagyon sokáig kitart. Közvetlenül a pattanásra is alkalmazhatod: tegyél egy csepp teafaolajat egy vattapamacsra, és azzal óvatosan töröld meg a pattanást, vagy tegyél néhány cseppet az arclemosódba.

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Fotó: