Kihaltnak hitt állat érkezett Budapestre: a világ másik felén őshonos

A Parma-kenguruk a kisebb termetű kengurufajok közé tartoznak.

kenguru-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kihaltnak hitt kengurufaj érkezett Antwerpenből a budapesti állatkertbe. A három, eredetileg a kelet-ausztráliai Nagy-Vízválasztó-hegység mentén őshonos állat a szürke óriáskengurukkal közös kifutóban kapott helyet - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A Parma-kengurukat - Macropus parma - 1845-ben fedezték fel, de az Ausztráliába betelepített rókák és más veszélyeztető tényezők miatt a faj hamarosan annyira megritkult, hogy az 1890-es évekre a természettudósok kihaltnak hitték a fajt. 1965-ben aztán felfedeztek egy populációt az Új-Zélandhoz tartozó Kawau-szigeten, ahová még az 1870-es években telepítették be őket, éppen attól tartva, hogy az ausztrál kontinensen kipusztulnak. 1967-ben pedig kiderült, hogy Ausztráliában, Új-Dél-Wales egyes területein is fennmaradtak kisebb állományok.

Gyarapodott a budapesti állatkert kenguruállománya

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol az 1866-os megnyitás óta foglalkoznak kengurukkal, az elmúlt bő másfél évszázadban tizennégy különböző kengurufajt láthatott a közönség. Jelenleg négy fajt mutatnak be, a most érkezett Parma-kengurukon kívül vörösnyakú vagy más néven Bennett-kengurukat, az apró termetű ecsetfarkú patkánykengurukat, valamint a kormos kenguru néven is emlegetett nyugati szürke óriáskengurukat. A hazai állatkertek közül a városligeti intézmény mutatja be a legtöbbféle állatot.

Ezt is szeretjük