Ócska, primitív személyeskedés! - Kiakadt a Fidesz módosítójára az ellenzék
Megszűnne a vita a parlamentben. Lázár cáfol.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MSZP és az LMP is vállalhatatlannak tartja azt a Házszabályt módosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a Ház - ha a kétharmados többség ezt támogatja - kivételes sürgős eljárással akár két ülésnap alatt fogadjon el előterjesztéseket. Az indítvány ellen pénteken közös sajtótájékoztatón tiltakozott az MSZP frakcióigazgatója és az LMP frakcióvezetője.

Lázár János társaival. Fotó: MTI, Szigetvári Zsolt

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: a kormánypárti előterjesztés újabb lépés a parlamentarizmus felszámolásának útján, egyes törvényjavaslatok tárgyalása esetében ugyanis lényegében megfosztaná az ellenzéket a véleménynyilvánítás, a kritika lehetőségétől, 15 percben korlátozva a frakciók felszólalási időkeretét.

Szavai szerint a Házszabály módosítása újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz-KDNP egyeduralmat kíván megvalósítani, ezért akarja lehetővé tenni, hogy az eddig szükséges négyötödös többség helyett a kétharmad akarata is elég legyen a rohamtempójú törvényalkotáshoz.

Már a látszatra sem ügyelnek

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormánytöbbség másfél év alatt bábszínházat csinált a parlamentből, és már a demokrácia látszatára sem ügyel. Kiemelte, hogy a javaslat alapján ülésszakonként hat törvényt - köztük akár alapvető jelentőségűeket - érdemi vita nélkül lehetne áterőszakolni a parlamenten.

- Az elmúlt két-három hét azt bizonyította, hogy a fideszes mamelukok és szavazógépek számára a parlamenti vita fölösleges teher (...) Az elmúlt hetekben a parlamenti vitákban ócska, primitív személyeskedés volt a Fidesz képviselőinek a válasza minden ellenzéki felvetésre. Ebből elég volt - fogalmazott, hozzátéve, hogy a Házszabály most tervezett módosítását az LMP casus bellinek, háborús oknak tekinti, amely kizárja a kormányoldallal történő jövőbeni parlamentáris együttműködést.

Schiffer András élesen bírálta a kormánypárti javaslat másik elemét is, vagyis azt, hogy az előterjesztő, valamint a témában illetékes és az alkotmányügyi bizottság a jelenlegi tartalmi korlátozások nélkül is benyújthatna zárószavazás előtt módosító javaslatot. Az LMP frakcióvezetője szerint ez a rendelkezés a jelenlegi Házszabály-sértő gyakorlatot törvényesíti, lehetőséget adva rá, hogy bármely lobbicsoport nyomására egy órával a zárószavazás előtt alapvető életviszonyokat írjanak át jogszabályokban.

Lázár: szó nincs arról, hogy megszűnne a vita

A parlament előtt fekvő Házszabály-módosítás célja az, hogy a kormány ülésszakonként hat alkalommal lehetőséget kapjon a gyors jogalkotásra, valamint az, hogy csökkenjen a zárószavazás előtti módosító javaslatok száma - közölte a Fidesz frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János azt mondta: az ország és Európa gazdasági helyzetére való tekintettel a mindenkori kormánynak lehetőséget kell kapnia - ülésszakonként hat alkalommal - a gyors jogalkotásra. Így, ha szükséges, bizonyos kérdések törvényben rendezhetők két nap alatt a parlamentben - tette hozzá, megjegyezve, hogy az alaptörvényt és az ahhoz kapcsolódó jogszabályokat nem lehet majd ilyen menetrendben tárgyalni. 

- Szó sincs arról, hogy elmaradna a vita - mondta a frakcióvezető.

Ezt is szeretjük