Buenos Aires érseke az új pápa, Ferenc néven

Giorgio Mario Bergoglio

XVI. Benedek lemondása után egy hónappal a bíborosok új pápát választottak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az új pápa a 76 éves Giorgio Mario Bergoglio, argentin bíboros, Buenos Aires érseke, aki Assisi Szent Ferenc után vette fel a nevét, aki a szegények gyámolítója volt. A hívek nagy szeretettel üdvözölték, amikor kilépett az erkélyre. Ferenc az első nem Európában született pápa.

Buenos Airesben született ötgyerekes családba. Apja olasz származású vasúti munkás volt. A Villa Devoto szemináriumban folytatott teológiai és filozófiai tanulmányai után 1958. március 11-én belépett a jezsuita rendbe.

Tanított irodalmat, pszichológiát, valamint teológiát. 1969. december 13-án szentelték pappá, 1973-tól 1979-ig a jezsuita rend argentin tartományi főnöke volt. 1980 és 1986 között San Miguel szemináriumának rektora volt.

1992-ben kinevezték Buenos Aires segédpüspökének, majd ugyanebben az évben Auca címzetes püspökének. 1998-ben Buenos Aires érseke lett. II. János Pál pápa adományozta számára a bíborosi rangot 2001-ben. Bíborosként több posztot is betöltött a Szentszéken: tagja volt a Papi Kongregációnak, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációnak, a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának, Latin-Amerika Pápai Bizottságának és a Család Pápai Tanácsának. (forrás: wikipédia)

A frissen megválasztott pápa állítólag már az előző konklávén is nagy riválisa volt Joseph Ratzingernek. Ferenc bíborosként is tömegközlekedéssel utazott, és többször felszólította országa politikusait, hogy számolják fel a szegénységet.

Mi történt eddig?

Március 13-án szerdán választották meg XVI. Benedek pápa utódját a Sixtus-kápolnában. 19.06-kor fehér füst szállt fel a Vatikánban, tehát megvan az új pápa. Ez volt az ötödik szavazás a konklávén.

A Szent Péter téren ünnepelnek, folyamatosan szólnak a harangok, fesztiváli a hangulat. Az új egyházfő először a Könnyek termébe vonul, itt felveszi a pápa öltözékét, melyet három méretben készítettek el.

Az új pápa biztosan nem Jean-Louis Tauran, francia bíboros lett, ő teszi meg ugyanis a bejelentést, hogy ki lesz a 266. pápa. Egy zenekar már kivonult a térre, és a svájci gárdisták is.

A téren zászlókat lengetnek, máltai, román, amerikai és természetesen rengeteg fehér-sárga pápai lobogó látható. Ez a két szín az ezüstöt és az aranyat jelöli, amit így együtt csak a pápa használhat a zászlóján.

- Habemus papam - jelentette be a hagyományoknak megfelelően a Jean-Louis Tauran bíboros a hírt. A bíboros a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke.

- Fivérek és nővérek, jó estét! - mondja az új pápa először a híveknek. Majd a hívekkel együtt elmondta a Miatyánkot.

A konklávé szabályai

A pápaválasztó konklávé 2013. március 12-én kezdődött a vatikáni Sixtus-kápolnában 115 bíboros részvételével. A pápaválasztás szabályait 2007 júniusában változtatták meg: korábban elegendő volt az egyszerű többség, de innentől kezdve a konklávé részvevői legalább kétharmadának támogatása szükséges az új egyházfő megválasztásához.  

A két szavazási körből álló forduló sikerét vagy sikertelenségét a kápolna kéményéből felszálló füst jelzi: ha fehér füst száll fel és megszólal a Szent Péter-bazilika harangja, azt jelenti: megválasztották az új pápát;

A Szent Péter téren és környékén már hétfőn biztonsági készültség lépett életbe, igaz, először a legalacsonyabb, első fokú, de folyamatosan emelték.
Ha fekete füst - szurok hozzákeverése miatt - száll fel, azt jelenti: nincs eredmény. A bíborosok a Szent Márta-vendégházban laknak, ahonnan gyalog vagy autóbuszjárattal mennek a Sixtus-kápolnába.

A vatikáni televíziós központ tizenhét tévékamerát szerelt fel a Szent Péter téren. Egy kamera reggeltől estig a Sixtus-kápolna kéményét figyelte.

Februárban mondott le XVI. Benedek

XVI. Benedek pápa február elején jelentette be, hogy lemond tisztségéről. "A pápa úgy érezte, nincsen egyensúly ereje és feladata között" - fogalmazott Federico Lombardi szentszéki szóvivő. 

XVI. Benedek február 28-tól a Róma közeli Castelgandolfo rezidenciájára költözött át. Később a Vatikánban fog élni, a pápai állam falai között klauzúrában élő nővérek kolostorában.

A konklávét azért hívták össze ilyen hamar, hogy húsvétra már új pápa vezethesse az egyházat. XVI. Benedek nem vett részt utódja megválasztásában.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lombardi arra emlékeztetett, hogy A világ világossága című 2010-es interjúkötetben, Peter Seewald német újságírónak XVI. Benedek arról beszélt, hogy ha a pápa testi és lelki ereje már nem megfelelő feladatai elvégzéséhez "joga és kötelessége is lemondani".

Ezt is szeretjük