Találtak egy fajt, aminek nincs szüksége a légzésre, és nem is képes rá
Eddig egyetlen olyan állatot sem találtak, amelyik oxigén nélkül tud élni - most már ilyen is van.

lazac nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tel-Aviv Egyetem kutatói felfedeztek egy állatot, aminek nincs szüksége oxigénre ahhoz, hogy életben maradjon. 

A váratlan felfedezés megváltoztatja a tudomány állatvilágról alkotott nézeteit. A forradalmi tanulmányt február 25-én publikálták prof. Dorothee Huchon vezetésével.

Oxigén nélküli élet

A kicsi, kevesebb mint tíz sejtből álló parazita, a Henneguya salminicola a lazacok izmaiban él. A kutatás során észrevették, hogy az állat, ami felépítésében leginkább a korallokhoz vagy a medúzákhoz hasonlít, feladta a lélegzés képességét, már nem az oxigén feldolgozásából nyeri energiáját.

- A felfedezésünk bebizonyítja, hogy az evolúció miatt furcsa átalakulások következhetnek be. Az aerob rendszer az energiák legfőbb forrása, és most találtunk egy olyan állatot, aki ezt feladta. 

Olyan lények, mint a gombák, amőbák vagy a csillószőrősök már elveszítették a lélegzés képességét, de most kiderült, hogy hasonló történhet meg az állatvilágban - feltehetően azért, mert a parazita anaerob környezetben, tehát az oxigéntől elzártan él. 

A Henneguya salminicola.
A Henneguya salminicola.
Fotó: Flying Penguin / Wikipedia és LiveScience / Youtube

A hihetetlen felfedezésre véletlenül bukkantak. Miközben vizsgálták a Henneguya genomját, Huchon professzor észrevette, hogy hiányzik belőle a mitokondriumos genom. A mitokondrium gyakorlatilag a gépháza az oxigén feldolgozásának, hogy energiát lehessen nyerni belőle, tehát ha hiányzik, abból már eleve arra lehet következtetni, hogy az állat nem lélegzik.

Ilyet még nem találtak előtte

Egészen eddig a felfedezésig a tudósok azt hitték, hogy semmilyen állat nem élhet anaerob környezetben, mivel az állatok oxigént lélegeznek. Azóta fejlődtek a földön, amióta az első oxigénmolekulák is. 

- Még nem teljesen világos, honnan nyeri a parazita az erejét. Esetleg a lazac sejtjeiből, vagy másfajta feldolgozórendszere van, valamilyen oxigénmentes légzés alakulhatott ki nála, amit eddig tipikusan nem állatoknál láttunk - mondta a kutatás vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Eddig úgy tudtuk, hogy az evolúció során az élőlények egyre összetettebbek lesznek, és az egysejtűek a többsejtű lények elődjei. De itt, az orrunk előtt bebizonyosodott, hogy létezik olyan állat, ami pont az ellenkezőjét teszi evolúciós szempontból. Mivel oxigénmentes környezetben él, megszabadult a felesleges génválaszoktól, amik a lélegzést segítenék elő, és egyszerűbb organizmussá fejlődött vissza.

A kutatás még további tanulmányozást igényel.

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente: egészen más, mint a Földön

 Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken. Korábban az űrszonda elődjei, az Opportunity, a Spirit és a Curiosity is készített fotókat a jelenségről, de talán a mostaniak mind közül a legélesebbek. Íme!

(Képek forrása: Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrása: Los Desvelados Victor Camacho Cuenta Llena / Facebook)

Ezt is szeretjük