Ősi kutyafajtát vizsgálnak a kutatók: a mai betegségeket is jobban megismerhetik általa
Az ősi kutyafajta különlegessége, hogy nem tud ugatni.

basenji2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ausztrál szakemberek vezette kutatócsoport feltérképezte egy ősi kutyafajta, az Afrikából származó basenji teljes genomját, amely segítheti a kutyák evolúciójának, háziasításának és a fajtákra jellemző betegségeknek a jobb megértését.

A kis termetű basenji, amelynek egyik sajátossága, hogy nem tud ugatni, ma is együtt él és vadászik néhány afrikai törzs tagjaival - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Sok kérdésben segíthet az ősi kutyafajta vizsgálata

A BMC Genomics című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutyafajták családfájának törzsénél elhelyezkedő basenji genomja torzítatlan referenciaként fog szolgálni a különböző fajták jövőbeli összehasonlításakor. A tanulmányt vezető Richard Edwards, az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem munkatársa szerint a basenji genetikai térképe segíthet meghatározni a háziasítást és a későbbi tenyésztést kísérő genetikai változások idejét és irányát.  

basenji1
Fotó: Paffy69 / Getty Images Hungary

Kylie Cairns, az egyetem munkatársa szerint eredményeik segíthetik a kutyafajták kialakulásának, a háziasítás folyamatának és a betegségeknek a jobb megértését. A basenji genomja továbbá kulcsfontosságú viszonyítási alap lesz egyebek között a farkasok és dingók esetében. A tudós elmondta azt is, hogy nagyon sok ember nincs tisztában azzal, hogy a legtöbb kutyafajta az elmúlt 200-300 évben jelent meg. Egy olyan ősi fajta, mint a basenji genomja bepillantást enged a korai tenyésztési folyamat fejlődésébe és abba, hogy az ember miként formálta a háziasított kutyákat az elmúlt néhány ezer évben.

Kvíz: mennyire ismered a magyar kutyafajtákat? Teszteld magad!

Méltán büszkék lehetünk ezekre a kutyafajtákra, hiszen nemcsak remek őrzők, hanem a család kedvencei is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük