Őshonos fák tűnhetnek el Magyarországról - Miből lesz kevés hazai termés?
Az éghajlatbeli változások a magyarországi mezőgazdaságra is súlyos hatással lesznek, egyes Magyarországon őshonos gyümölcsök teljesen eltűnhetnek.

GettyImages-1400584279
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A következő években, évtizedekben még az ideinél is nagyobb szárazság várható Magyarországon. Az ország éghajlata egyre inkább a Mediterráneumra jellemző, forró nyár irányába fog tolódni, ám nálunk nem lesz olyan párás a légkör. 

A változások a mezőgazdaságra is súlyos hatással lesznek, előfordulhat, hogy egyes Magyarországon őshonos gyümölcsök teljesen eltűnnek majd, derült ki a HelloVidék cikkéből.

Őshonos gyümölcsök tűnhetnek el Magyarországról

Az éghajlati zónák eltolódásával lassan a növények számára is megváltoznak a feltételek, mondta el Kasza Zsuzsa, az Oázis Kertészet kertészmérnöke a lapnak. A szakember szerint nem biztos, hogy a barackfélék és a dió képesek lesznek túlélni a változásokat.

Az olyan, inkább trópusi növények, mint a papaya, az avokádó, a mangó vagy a citrusfélék a szakember szerint ugyanakkor jól tarthatóak a magyarországi üvegházakban, de a hazai teleket nem bírják, mert állandó 10 fok feletti hőmérsékletre és párás levegőre van szükségük.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mediterrán gyümölcsnek tartott füge a Dunántúlon régóta megél, de annyit melegedett az alföldi mikroklíma, hogy néhány éve már a Tiszától keletre isA kivit, a gránátalmát és a termő olajbogyót egyelőre még elő kell nevelni ahhoz, hogy átteleljenek a magyarországi körülmények között, mondta el Kasza Zsuzsa. 

Az ELTE kutatói figyelmeztetnek: óriási baj várhat Magyarországra

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást, közölték az ELTE kutatói az MTI-vel kedden.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük