"Itt a piros, hol a piros" - Oscar a Thália Színházban (x)
Most 20% kedvezménnyel vásárolhatsz jegyet online és a Thália Színház jegypénztárában, illetve közönségszolgálatán a május 13-i és 14-i Oscar-előadásokra!

oscar 2100x1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ráadásul május 14-én, az előadás után kulisszajáró programmal is várja a nézőket a darab négy szereplője, Nagy Viktor, Gubás Gabi, Szabó Erika és Tóth Eszter

A gazdag Bertrand Barnier élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik, amikor könyvelője, Christian beállít fizetésemelést kérni, és mellesleg megkérni a lánya kezét. Szerelme biztosítékául leendő apósának felajánlja azt a kisebbfajta vagyont, amit tőle lopott.

Már ez is elég ahhoz, hogy felkorbácsolja az éppen hosszabb vakációra készülő család fejének érzelmeit, hát még, amikor az is kiderül, hogy lánya terhes, ráadásul nem a jövendőbelijétől. És szerelmes alkalmazottja nem is az állapotos lányát kívánja feleségül venni, hanem a másikat!

Amikor Christian megérkezik a lopott pénzen vett ékszerekkel teli táskával, főnökét már semmi más nem érdekli. Viszont táskából is van még kettő, aminek köszönhetően Barnier otthona hamarosan őrültek házává válik. Ilyet még életében nem látott, pedig olyat is látott, amit nem vallott be senkinek.

A másik lány

„Az eredeti darabban a történet Franciaországban játszódik, Barnier pedig egy szappangyár tulajdonosa” - mesélte a próbafolyamat alatt Szabó Erika, aki a milliomos „másik” lányát alakítja. - „Mi ezt a keretet meg is hagytuk, nem a filmfeldolgozást játsszuk. Szóval, Franciaországban vagyunk, a játéktér egy szalon, aminek a berendezése arról árulkodik, hogy tulajdonosa, bár dúskál a pénzben, ízlése annál kevesebb. Barnier úr - Nagy Viktor játssza - egy igazi sznob, aki elhatározza, hogy mindennap megtanul egy idegen szót, hogy a műveltsége is meglegyen a vagyonához.”

Tóth Eszter alakítja Barnier-nek azt a lányát, aki ebben a gazdag családban nőtt fel, és helyzeténél fogva elkényeztetett és akaratos. Így Vida Péterrel, a darab rendezőjével arra jutottak, hogy az Erika által megformált Jacqueline egy „emancipáltabb”, két lábbal a földön álló lány legyen. 

„Nyilván a szövegkönyvben vannak is erre utalások, de alapvetően döntés kérdése, hogy mit gondolunk mi a figuráról. A rendező ebben az esetben egy keményebb, önérzetes nőt képzelt el, természetesen a maga kettősségével, hiszen, ha hirtelen kell dönteni, vagy szerelmes lesz, ő is nagy butaságokat tud mondani és csinálni.”

Szédületes a tempó

Vida Péter, akinek ez a második rendezése a színházban, klasszikus történetet mesél el, de modernné formálva az előadás stílusát. Ehhez igazodnak a jelmezek és a színészi játék. Mint a hasonló zsánerű daraboknál mindig, ebben az esetben is fontos a csapatjáték a darab szédületes tempója miatt.

 Barnier tökéletes megjelenésű feleségét a vígjátékban Gubás Gabi alakítja: - „Az Oscarban Barnier feleségét, Germaine-t játszom, aki egy kikapós hölgy. Viszonyt kezdeményezett a masszőrrel, amiről természetesen a férje nem tud. Ez is egy olyan szál, ami tovább bonyolítja a helyzetet.”

Az Oscar végtelenül szórakoztató vígjáték: hatalmas „itt a piros, hol a piros” játszma szerelmekkel, táskákkal és ajtókkal. Barnier lázasan igyekszik menteni a menthetőt, miközben körülötte mindenki őrült tempóban rohan a vágyai és a szerencséje után, de semmi sem ott van, ahol hitték. - „Jó játszani ezt a darabot. A próbák alatt is sokszor azon kaptam magam, hogy fülig ért a szám, amikor néztem a kollégákat a színpadon” - mondja Gabi.

Szabó Győző formálja meg a masszőrt, aki Madame Barnier-nek csapja a szelet. - „Én vagyok Philippe. Aki alkalomadtán, hogy is mondjam, kicsit több szolgáltatást is nyújt az asszonynak. Ez persze nincs kimondva, csak utalások vannak rá a darabban. Egyébként nagyon sok szálon fut a történet - mi vagyunk az egyik -, ami aztán kibogozódik, és minden a helyére kerül.” 

A műből két híres film is készült: Louis de Funès-vel (1967) és Sylvester Stallonéval (1991), utóbbi tette ismertté az egész világon. Ha szívesen megnéznéd a darabot, ezen a linken megvásárolhatod a jegyed.

Ezt is szeretjük