Rájöhettek, hogyan fordítható vissza az öregedés folyamata - A sejtekre hat a kezelés
A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést.

fiatalodas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hiperbár oxigénterápia - HBOT - egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem - TAU - és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves vagy annál idősebb személynek 60 hiperbár oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt.  A kutatásban részt vevőktől vérmintákat vettek a terápia előtt, alatt és után, valamint egy kis idővel a kezeléssorozat befejezése után.

Csökkenthető az öregedő sejtek jelenléte

A tudósok a vérben lévő különböző immunsejteket vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy a hiperbár, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedéssel és annak betegségeivel kapcsolatos két fő folyamatra: a telomerek hosszára - minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók - és az öreg és rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

Az Aging című tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a vérben megtalálható immunsejtekre figyeltek, és megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal is hosszabbá váltak a kezeléstől, miközben akár 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek jelenléte.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések két fő szempontból valójában megfordították az öregedés folyamatát: a telomerek 20-38%-kal hosszabbak lettek, noha elméletileg rövidülniük kellett volna az idő előrehaladtával, és sejttípustól függően jelentősen, 11-37%-kal csökkent az öregedő sejtek százalékos aránya a teljes sejtpopulációban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatást Sáj Efrati professzor, a TAU orvosi és neurológiai karának professzora, egyben a Samír kórház hiperbár orvosi központjának alapító-igazgatója, valamint Amir Hadanny, a központ kutatási igazgató-orvosa vezette.

Efrati hangsúlyozta, hogy míg korábban elsősorban fejsérülteknél, agyvérzésen átesett betegeknél figyelték a hiperbár oxigénkamra hatását, ezúttal egészséges idős emberek voltak az alanyok, és náluk kutatták, hogy az ilyen kezelések képesek-e lelassítani, leállítani vagy akár megfordítani a normális öregedési folyamatot a sejtek szintjén.

Jelenleg elsősorban a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ezt próbálják hosszabbítani gyógyszerekkel, életmód-változtatással és intenzív testmozgással. A Tel-Aviv-i kutatók bebizonyították, hogy hasonló hatást lehet elérni HBOT-terápiával is, az öregedés visszafordítható - legalábbis az alapvető sejtmolekuláris szinten.

Fotók: Getty Images

Így néz ki az agyad, amikor gondolkodsz

Az Art of Science pályázatára beérkezett képekből kiderül, hogy a kutatók igenis fogékonyak a szépség és a művészetek iránt, és a fizikai kísérletek vagy éppen biológiai kutatások során nem csak számokat és adatokat látnak.

Ezt is szeretjük