Orbán Viktor bevallotta: az IMF segítségét kérte a kormány
A miniszterelnök úgy véli, Magyarország és az IMF története nemkívánatos véget érhet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor január 30-án a brüsszeli gazdaságpolitikai kutatásokkal foglalkozó Bruegel Intézetben tartott előadást.

Orbán Viktor a brüsszeli előadáson - Fotó: MTI

Az ezt követő sajtóbeszélgetésen a miniszterelnök fontos bejelentést tett.

Nemet mondott az IMF

A Nemzetközi Valutaalap - IMF - nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, a gazdaságpolitikai kutatásokkal foglalkozó Bruegel Intézetben, az ott elhangzott előadását követő sajtóbeszélgetésen.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát. Az IMF azonban mindenképpen kölcsönt akart folyósítani, és nem hajlandó arra, hogy rugalmas hitelkeretet biztosítson Magyarországnak.

A megállapodás esélye ezért csökken - állapította meg a kormányfő. A beszélgetésen felmerült a jegybanki függetlenség kérdése is. Orbán Viktor leszögezte: tiszteletben tartják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

A rugalmas FCL típusú hitelkeret azon országok számára érhető el, amelyek stabil gazdasági háttérrel rendelkeznek. A célja, hogy az igénybevevő ország nem várt körülmények között is képes legyen fenntartani magát. Eddig mindössze  Lengyelország, Mexikó és Kolumbia kapta meg.

Az előadás

A magyar gazdasági eredmények sikertörténetet jelentenek, ezért meg kell szüntetni az országgal szemben a 2004-es EU-csatlakozás óta folyamatban levő, túlzott deficit miatti eljárást - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az előadásában.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Európa részesedése csökken a világgazdaságban, és úgy vélekedett, hogy az Európai Unió válsága alapvetően versenyképességi válság. Gazdasági rendszerváltásra van szükség, a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani - mondta.

Ezt is szeretjük