Orbán Viktor: Nem vagyunk képesek a biológiai fenntartásra

A Tusnádfürdőn megtartott 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos záróprogramja idén is Orbán Viktor miniszterelnök beszéde volt.

D MTI20220723012

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Tusnádfürdőn megtartott 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos záróprogramja idén is Orbán Viktor beszéde volt. A miniszterelnök utoljára 2019-ben tartott itt beszédet. 

Orbán szavainak fókuszában az ország demográfiai problémái, a migrációs problémák, a  gendermozgalom és a háború álltak. 

Orbán Viktor 2022-es beszéde a Tusványoson

A miniszterelnök beszédének elejét "Van, ami örök: Erdély román föld" transzparenst lóbáló román nacionalisták zavarták meg, akiket a biztonsági személyzet gyorsan elvezetett. 

Orbán borús jóslattal indított, azt mondta, hogy a következő évtized a "veszélyek, bizonytalanság és háború évtizede" lesz. Véleménye szerint repedeznek a nyugati civilizáció megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai, korábban azt hittük, hogy a tudomány védőburkában élünk, de jött egy vírus, azt hittük, hogy Európában nem lehet háború, de most pont az van a szomszédban, és azt is hittük, hogy a hidegháború nem térhet vissza, de most sokan blokkvilágba szeretnék szervezni az életünket.

Orbán szerint "emberek milliói félreértik, hogy mi történik velük". Szerinte a problémák gyökere a nyugati világ hatalmi térvesztésében található. A nyugat elveszíti az anyagcsatát, fogalmazott, hiszen a világ energiahordozóinak nagy része napjainkra már a nyugati világon kívül esik. Orbán azt mondta, hogy az USA 2013-tól új kitermelési technológiát indított el, ami erősebb pozíciót jelent számukra a nemzetközi biztonság terén, és ezt külpolitikai fegyverként használják.

D MTI20220723009
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

Az európai értékekre kitérve Orbán arról beszélt, az EU mindenki gázfogyasztását csökkenteni akarja, szerinte a terv az, hogy akinek elfogy a gáza, az elvegye attól, akinek van, amit nemes egyszerűséggel einstandnak neveznek. A miniszterelnök szerint az EU kezében nincs többé nyersanyag, csak katonai erő és tőke.

Orbán ezt követően felsorolta azokat a legjelentősebb kihívásokat is, amelyekkel a következő időszakban számolni kell. Ezek a demográfiai problémák, a migrációs problémák, az általa csak "nyugati bolondériának" aposztrofált gendermozgalom és a háború. A demográfiai problémák kapcsán úgy fogalmazott, hogy jóval több a temetés, mint a keresztelő, ezért mi a világ népei közül abba a csoportba tartozunk, akik nem képesek a biológiai fenntartásra. Szerinte, ha nem lesz fordulat, ellakják tőlünk a Kárpát-medencét.

A migráció témájára áttérve a miniszterelnök arról beszélt, hogy a migráció kettéválasztotta Európát.  Az egyik fele egy olyan világ, ahol európai és azon kívüli népek együtt élnek. Ezek az országok szerinte nem nemzetek, hanem népek konglomerátumai. Nem a nyugat, hanem a posztnyugat, fogalmazott. Európa másik fele mi, közép-európaiak vagyunk. 

Orbán szerint Soros György és a brüsszeli erők még mindig ránk akarják kényszeríteni a migrációt. "Mi csak azt kérjük, hogy ők ne akarják ránk kényszeríteni azt a sorsot, amit mi nem sorsnak, hanem végzetnek látunk egy nemzet számára.” 

"Mi nem vagyunk kevert fajúak." Zárta a gondolatmenetet.

A genderrel kapcsolatos kihíváshoz kapcsolódóan azt mondta a miniszterelnök, hogy "mi azt kérjük csak, hogy fogadják el, nálunk az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén".

Orbán a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy minden háború elsődleges szempontja a tény, hogy az anyák siratják a gyerekeiket, a gyerekek pedig elveszítik a szüleiket, ezért a magyar kormány legfőbb kötelessége, hogy magyar szülő és magyar gyermek ne kerülhessen ilyen helyzetbe.

A miniszterelnök szerint azok, akik azért kritizálják a magyar kormányt, mert nem elég elkötelezettek az ukránok mellett, azok messze vannak, csak pénzt és fegyvert adnak, a magyarok ezzel szemben érintettek, hiszen már 86 magyar halt meg a háborúban.

„Ez nem a mi háborúnk. Magyarország NATO-tag, a NATO erősebb, mint Oroszország, és Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t" - mondta a miniszterelnök. 

Orbán szerint, ha a kritikus pillanatban Donald Trump lett volna az amerikai elnök és Angela Merkel a német kancellár, akkor ma nem lenne háború.

D MTI20220723004
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

Az ukránok Orbán szerint sosem fognak háborút nyerni nyugati kiképzőkkel, nyugati fegyverekkel az oroszokkal szemben. Orbán szerint az Amerikai Egyesült Államok elvesztette azon képességét, hogy kijelölje, hogy melyik birodalom a gonosz, és felszólítson mindenkit, hogy csatlakozzon hozzá a gonosz elleni harcban. Orbán szerint ebben a mostani háborúban ez nem sikerült az oroszokkal szemben, sem India, sem Kína nem áll az USA mellé. 

Orbán szerint az egyetlen járható út a béke lenne. Béketárgyalásra és békeajánlatra lenne szükség, és az uniónak nem az lenne a dolga, hogy az oroszok vagy ukránok oldalára álljon, hanem hogy közéjük. Orosz-ukrán béketárgyalásra azonban hiába várunk, a miniszterelnök szerint ez nem fog megtörténni, orosz-amerikai béketárgyalásra lenne szükség. 

A miniszterelnök szerint a háborúval azok járnak jól, akiknek minél több energiaforrása van. Ezért jól járnak az oroszok, a kínaiak és az amerikaiak is, az Európai Unió azonban rosszul jár. 

A miniszterelnök beszélt a rezsicsökkentés változásairól is. Orbán szerint a rezsicsökkentés jól működött tíz évig, de a háború kibillentette. A feladat tehát a mostani állapotot megvédeni. Erről úgy látja Orbán, hogy ez sikerülni is fog. Az átlagfogyasztásig megmarad a korábban csökkentett ár, csak efölött kell piaci árat fizetni.

Orbán szerint "le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak". A biomassza is jó lehetőség ezen kívül. 

Orbán kitért a recesszió problémájára is. Szerinte a forint gyengülését automatikusan okozza, hogy a dollár erősödik az euróval szemben. A cél a miniszterelnök szerint az, hogy Magyarország lokális kivétel legyen a globális recesszió alól. 

A miniszterelnök kitért a következő időszakra vonatkozó tervekre is. Szerinte akkor lehetséges megőrizni az ország gazdasági sikereit, ha kimaradunk a háborúból, a migrációból, a genderőrületből, a globális adóból és az európai általános recesszióból.

Orbán véleménye szerint új megállapodást kell kötni az unióval, Kínával és az USA-val is. Ha ezt sikerül megoldani, akkor vissza tudunk kapaszkodni 2024-ben a régi növekedési és fejlődési pályára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

"De valójában 2030-ra gyúrunk", fogalmazott Orbán, ekkorra komoly válság lesz az USA-ban, és az eurózóna összes problémája is ki fog csúcsosodni. 

Orbán szerint azon tényezők, melyekre építeni lehet, a következők: 

  • határvédelem,
  • a családok védelme,
  • hadseregfejlesztés,
  • az energiaforrások diverzifikálása,
  • a technológiai váltás kihasználása,
  • a külföldi tőke beáramlása,
  • a tranzitországstátusz,
  • a politikai stabilitás, a kétharmad,
  • a szellemi alapok és
  • az ambíció.

Orbán Viktor szerint Magyarország tranzisztorország mivolta miatt elleneznünk kell minden blokkosodást, mivel egy ilyen helyzetben az országból perifériaország lesz. Kiemelte a politikai vezetésben bekövetkező nemzedékváltást is. Ezt mondta: "A magam korabeliek Európában még csak kezdik a politikai pályafutásukat, én már éppen kifele megyek.” Ráadásul a legtöbb minisztere is fiatal. 

A miniszterelnök így zárta a csaknem egyórás beszédét: "a világ nekünk tartozik, és ezt a tartozást be is akarjuk, és be is fogjuk vasalni”.

Itt az új ingyenes rezsikalkulátor: segít kiszámolni a költségeket

Az MVM (MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság) ingyenes díjkalkulátorral segíti a várható rezsiárak kiszámolását.

Képek: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezt is szeretjük