Ezért dicsérte Orbán az országot, ahol embereket fejeznek le az utcán

Orbánnak nem írta elő a protokoll, hogy el is kell mennie, de megtette.

Középkori állapotokat tart fenn a szaúdi királyság, Orbán Viktor mégis baráti gesztust gyakorolt, és hétvégén Rijádba látogatott.

Vajon miért hagyja figyelmen kívül Orbán, illetve több nyugati állam- és kormányfő azokat az elképesztő dolgokat, amik arrafelé történnek?

Orbán gesztusa

Mint ismert, múlt héten meghalt Abdullah szaúdi király. Orbán Viktor még aznap részvéttáviratot küldött a királyságnak a következő szöveggel: "Személyében a baráti szaúdi nép egy bölcs uralkodót veszített el, aki elődei munkáját folytatva nagyban hozzájárult a királyság fejlődéséhez és virágzásához, emellett elkötelezetten kiállt a közel-keleti térség békéjéért és stabilitásáért."

Ezután kérdeztük meg Görög Ibolya protokollszakértőt, hogy milyen viszonyt ápoló országok fejeznek ki ilyen gesztust egymás iránt. Görög válaszában a következőket írta: "Amennyiben ENSZ-tagországról van szó, akkor illik részvéttáviratot küldeni. A 'szeretem-nem szeretem' kérdés inkább akkor merül fel, amikor az dől el, személyesen részt vesz-e a temetésen vagy búcsúszertartáson."

Nos, Orbán a hétvégén aztán részt vett a Rijádban rendezett gyászszertartáson a világ számos országának vezetőjével együtt, ezzel pedig túlment a kötelező diplomáciai "körön ". De miért érdekes ez?

Elnyomott nők és korbácsütések

Szaúd-Arábia mesés gazdagsága ellenére középkori állapotokat tart fenn. A nők gyakorlatilag apjuk, majd később férjük gyámsága alatt állnak, engedélyük nélkül még az utcára sem mehetnek ki. Az emberi jogok fogalma lényegében nem értelmezhető Szaúd-Arábia kapcsán, ahonnan csak az elmúlt hetekben két meghökkentő eset is a nemzetközi sajtó érdeklődésére tartott számot.

2013-ban ítélték hét év börtönre és ezer korbácsütésre Raif Badavit. A fiatal férfi bűne az volt, hogy honlapján arra buzdította a szaúdiakat, vitatkozzanak a vallás országukban betöltött szerepéről. Badavi korbácsolását két hete kezdték meg, de a második "részletet" egészségügyi okokból elhalasztották.

A lefejezés máig bevett gyakorlat

Badavit akár istenkáromlás miatt is elítélhették volna, azért pedig halál jár az arab országban.

Halálbüntetés jár drogcsempészetért és emberölésért is. Január közepén került fel az internetre az a megrázó videó, amelyen egy gyilkossággal vádolt nőt a nyílt utcán fejez le egy rendőr.

Hogy akkor mégis miért barátkozik Rijáddal még Barack Obama is? Szaúd-Arábia a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, hatalmát e téren az is mutatja, hogy a király halálának hírére az olaj ára közel 2%-kal emelkedett. Emellett az USA-nak is fontos szövetségese a térségben az iszlám fundamentalizmus elleni harcban.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A magyar kormánynak pedig azért lehet fontos a baráti viszony, mert gazdasági hasznot remél belőle. Erre utal, hogy tavaly Orbán Viktor miniszterek és rengeteg magyar üzletember társaságában látogatta meg a monarchiát, hogy a gazdasági kapcsolatokról tárgyaljon.

Fotók: Facebook.com/Orbán Viktor.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük