Titkolózás a bizottsági levél körül
Barroso Orbánnak: "Erőteljesen tanácsolom Önnek"
Orbán és az Európai Bizottság sem beszél Barroso levelének tartalmáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Origo értesülései szerint személyes hangvételű levélben szólította fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására.

A hírportál hétfő éjjel azt írta: Barroso levele azt érzékelteti, ez lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak.
    

Erőteljesen azt tanácsolnám Önnek...

- Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt - írja a cikk szerint az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében.

A kétoldalas levélben az Origo beszámolója szerint José Manuel Barroso arról írt, hogy megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvény nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhet az uniós alapszerződéssel és EU-ajánlásokkal is. Tehát, ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd őket. A levél ismertetése szerint Barroso arra kéri a miniszterelnököt, ahelyett, hogy "ilyen bizonytalan légkört" idézne elő a magyar kormány, "dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal".


Az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabály visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy esetleges kölcsönmegállapodásról szóló tárgyalások megszakadásához múlt pénteken.

Barroso kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azonban azért következett be, mert nem kaptak "biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (...) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal" - olvasható a portálon. Barroso azt is "fájlalja" - áll a cikkben -, hogy az IMF-től úgy kért pénzügyi segítséget Magyarország, hogy előzetesen nem konzultált az Európai Bizottsággal.


Senki nem mondja el, mi áll benne

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette, valóban kapott levelet Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől, de a levél tartalmáról nem nyilatkozott.

A szóvivő azt mondta, nincs felhatalmazásuk Barrosótól arra, hogy azt ismertessék a nyilvánossággal.

- A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást - közölte Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.

Az Európai Bizottság kedden megerősítette, hogy José Manuel Barroso elnök levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A testület MTI által megkérdezett szóvivője azonban nem kívánt részleteket közölni a levél tartalmáról.

Később a brüsszeli szóvivő annyit elmondott, hogy a levélben valóban a központi bank függetlenségével kapcsolatos aggodalmakról van szó.

Hozzátette: a bizottság tudatában van annak, hogy a magyar sajtóban számos értesülés megjelent a küldemény szövegéről, ezek valóságtartalmáról azonban nem kívánt - mint fogalmazott - "spekulálni". 

Ezt is szeretjük