Figyelem, ma éjjel óraátállítás! Egy órával többet vagy kevesebbet alhatunk?
Vasárnap hajnalban az órákat háromról kettőre kell visszaállítani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 27-én, vasárnap hajnalban ismét átállunk a téli időszámításra. Magyarországon 1980 óta minden évben kétszer is megtörténik az óraátállítás: ezúttal vasárnap hajnali három óráról kell visszatolni a mutatókat kettőre, ami azt jelenti, hogy nyerünk egy plusz órát, amit akár alvással is tölthetünk.

Kezdetben az óraátállításnak csupán az energiaspórolás volt a célja, ám hamar kiderült, hogy az egy órával hosszabb természetes fény délutánonként több előnnyel is jár. Az emberek szívesebben szerveznek programokat a világosban, de a jobb látási viszonyok tükrében a balesetek és bűntények száma is csökkenhet.

120 gigawattórányi energiát spórolunk

A MAVIR által évtizedek óta gyűjtött, a magyar villamosenergia-rendszerre vonatkozó részletes adatokból kiderül, hogy az órák tavasszal történő előre állítása jelentős megtakarítást eredményez. Ezzel összességében megközelítőleg 120 gigawattóra energiát lehet megspórolni, ami egy nagyváros, azaz mintegy 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A közlemény szerint a megtakarítás abból adódik, hogy az órák előre állítása után - a tavaszi és őszi napéjegyenlőség közötti időszakban - a világos órák jobban igazodnak az ébrenlét időszakához.

Az átállást követő időszakban este később sötétedik, tehát később kell felkapcsolni a világítást, az viszont, hogy reggel később világosodik, nem jelent számottevő különbséget a fogyasztásban.

Ősszel, az órák visszaállítása után ugyan hamarabb sötétedik, de ezt összevetve azzal az időponttal, amikor a családok jellemzően hazaérkeznek, ismét kisebb a különbség.

Az, hogy pontosan mennyi villamos energiát takarít meg az ország, az átállításokat megelőző és követő napi fogyasztási görbék alapján becsülhető. Több tényezőtől is függ, hogy egy adott tavaszi és őszi időszakban mindez mit eredményez, a többi között az időjárástól és az ünnepnapok alakulásától - közölte a MAVIR.

A magyarok 85%-a eltörölné

A magyarok 85%-a eltörölné az óraátállítást egy friss online kutatás szerint, amelyben a megkérdezettek fele úgy nyilatkozott, hogy volt már konkrét problémája a félévente esedékes váltásból. A többség a nyári időszámítást preferálja - közölte Sakkom Interaktív online marketing-pr ügynökség az MTI-vel.

- A téli időszámítás ugyan közelebb áll a csillagászati időhöz, de a többség valószínűleg úgy érzi, hogy már kevésbé illeszkedik az életmódunkhoz. Mindenesetre, ha összegyűlne egymillió tiltakozó, az illetékes minisztériumoknál is kérnénk az óraátállítás kérdésének megvizsgálását - mondta a közlemény szerint a kezdeményezést elindító szallas.hu marketing menedzsere, Mészáros Judit.

A közlemény szerint az 1 millióan az óraátállítás ellen csoport megbízásából készített felmérés 2013. október 14. és 16. között, online megkérdezéssel zajlott. A nem reprezentatív eredmények 6170 résztvevő válaszait tükrözik. A felmérés szerint minden második megkérdezettnek volt már konkrét kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból, 35% mondta, hogy az óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden tizedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt.

Ezt is szeretjük