Koronavírus-járvány: tízezreket érintenek a kormány legújabb intézkedései
Újabb intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány miatt.

orban-viktor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyorsuló lépésekkel közlekedünk a tömeges fertőzések szakasza felé - mondta Orbán Viktor ma délelőtt a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök beszámolt a jelenlegi helyzetről, és a legfrissebb intézkedésekről, amelyeket az új koronavírus-járvány megfékezésének érdekében hoztak.

Az elmúlt órákban többek közt az alábbi döntéseket hozta a kormány: 

  • A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA átalányfizetési kötelezettség alól. A pontos részleteket egy ma este megjelenő rendeletben teszik közzé.
  • A március 1. előtt keletkezett KATA-tartozásokat csak a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben kell megfizetni.
  • A kilakoltatásokat, lefoglalásokat, adóvégrehajtásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet lejártáig.
  • A veszélyhelyzet alatt lejáró gyes, gyet és gyed jogviszonyokat meghosszabbítják a veszélyhelyzet idejére.
  • A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt.
  • Holnap reggeltől minden intenzívágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap.
  • A többi, nem intenzívágy mellett dolgozó, valamint az, akit koronavírus gyanújával szállítanak kórházba, sebészi maszkot kap.

Milyen állapotban vannak a fertőzöttek?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jelenleg 167 koronavírus-fertőzöttről tudnak, de a tényleges szám ennél sokkal magasabb lehet. A 167 fertőzöttből 108 csak hordozó, tünet nélkül. 27 beteg tüneteket is mutat, de jó esélyük van a gyógyulásra. Kilencen súlyos állapotban vannak, kórházi intenzív ellátásra szorulnak. Eddig heten hunytak el a koronavírus miatt, közülük öten szív- és érrendszeri betegségben vagy cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, és egy közülük vastagbélbetegséggel küzdött. Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

A miniszterelnök elmondta: most másfél millió maszk van az ország birtokában, de folyamatosan növelik a gyártást, illetve importálják az eszközöket. 66 906 kórházi ágy áll rendelkezésre, végszükség esetén 257 tábori kórházi ágyat is be tudnak vetni. A 65 év alatti orvosok száma 19 431, valamint 4312 rezidensünk és 690 utolsó éves orvostanhallgatónk van, összesen 24 643 orvosi szolgálatra bevethető ember van az országban. A 65 év alatti kiképzett egészségügyi szakdolgozók száma 105 ezer.

Minden megyében van fertőzött

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját, és arra kérte őket, továbbra is kövessék az utasításokat. Arról is beszélt, hogy akik a kialakult helyzet miatt elveszítik a munkájukat, számíthatnak a kormány segítségére. Kiemelte: széthúzás helyett most összefogásra van szükség. Emlékeztetett: a határokon csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba, akik a kijelölt humanitárius folyosón, felügyelet mellett, meghatározott időtartam alatt haladhatnak át. A rendvédelmi szerveket felkészítették arra helyzetre is, ha kijárási korlátozásokra lenne szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sajtótájékoztatón elhangzott: már nincs olyan megye az országban, ahol ne tudnának fertőzöttről. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, minden egészségügyi intézmény felkészül a betegek fogadására, valamint arra az esetre, ha átlépnénk a tömeges fertőzések időszakába. Ez néhány napon belül bekövetkezhet a tisztifőorvos szerint.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

10 fotó, ami visszaadja az emberiségbe vetett hitedet

A koronavírus-járvány embert próbáló kihívásnak bizonyul az egész világon. Szerencsére vannak olyan hétköznapi hősök, akik segítenek másoknak ebben a nehéz időszakban: már az egyszerű kedvesség is rengeteget számít.

Ezt is szeretjük