A rendőrség tanácsai online vásárláshoz: nem csak a webcímet kell ellenőrizni

Az online vásárlás során több dologra is érdemes odafigyelni. A rendőrség tanácsai.

online-vasarlas-gond
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány miatti korlátozások során felértékelődött az online vásárlás lehetősége, sokan választják a házhoz szállítást a bolti sorban állás helyett. Ám az internetes kereskedelemben is vannak olyan veszélyek, amikre fel kell készülni, hogy megelőzd a bajt.

Az online vásárlásnak két fő fajtája van: a webáruházas, ahol általában új termékeket lehet beszerezni számlával és jótálással, vagy piacteres, ahol főként használt termékeket értékesítenek. Mindkétfajta kereskedelmi tevékenységnek megvan az előnye, de komoly veszélyeket is rejthet! A rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Mire vigyázz, ha a neten vásárolsz?

Mielőtt bárki webáruházban vásárolna, ajánlatos ellenőrizni az üzemeltetői, kapcsolattartási adatokat, a vásárlás feltételeit, a kiszállítás, átvétel módját, lehetőségeit. A rendelés megkezdése előtt győződj meg arról, hogy biztos azon az oldalon vagy, ahonnan eredetileg vásárolni szerettél volna! Az ismertebb webáruházak alapvetően biztonságosak, de rendelés előtt mindenképp ellenőrizd az oldal webcímét, hogy valóban ott jársz-e, ahol szeretnél.

Vásárlás előtt olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket. Jó ötlet lehet rákeresni a webáruház vásárlói értékeléseire, minősítésére. A feltűnően nagy árengedmény mindig legyen gyanús!

Az elmúlt időszakban több olyan internetes csalás is történt, ahol a kiválasztott termékek árát a vásárló előre átutalta, de az áru nem érkezett meg. Amennyiben mód van rá, érdemes a személyes átvételt választani, illetve utánvétellel fizetni. Ebben az esetben a helyszínen kell a termék ellenértékét átadni a postásnak vagy a futárnak. Így arra is van mód, hogy a rendelt termék valódisága mellett annak sértetlenségét is ellenőrizd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Külföldi rendelés esetén fokozottan légy körültekintő! Az online piacterek esetében az eladó és a vevő kommunikációja az oldalon keresztül zajlik, a fizetés pedig szintén történhet átutalással vagy utánvétellel. Ennél a vásárlási formánál is javasolt az utánvétellel való fizetés, illetve a személyes átvétel előnyben részesítése, továbbá a felhasználói értékelések tanulmányozása.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnál, haladéktalanul tegyél feljelentést, és hívd a 112-es segélyhívót!

Fotók: Getty Images

6 megbízható webshop molett nőknek

Az otthonod kényelméből rendelhetsz nagy méretű, nőies darabokat: olyan webshopokat mutatunk, amelyek kínálatában molett ruhák is találhatóak.

Ezt is szeretjük