Elszaladt a ló az önkormányzatokkal?

Hatalmas bevétel az adók beszedése után

Az önkormányzatok szabad kezet kaptak bizonyos rendelkezésekhez.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután 2013-ban az önkormányzatok újra maguk döntenek az adott területet érintő szabályokról, a lakosság kiadásai megnőttek az elmúlt években, valamint szigorúbban veszik a helyi rendeleteket is.

A korábbi évekhez képest az önkormányzati adókból származó bevételek jelentősen emelkedtek, például a visszazuhant iparűzési adót a lakosságon szedik be. A teljes adóbevétel az elmúlt három évben csupán 5 %-kal emelkedett, de a részletes adatok kicsit árnyaltabb képet festenek, a helyi adókat figyelembe véve.

Egyre nagyobbak a bevételek

A legtöbb bevétel az iparűzési adóból származik, ami 2012-ben 446 milliárd forint volt, ami 10 milliárddal kevesebb a 2011-es adathoz képest. A legjobb években a bevétel 600 milliárd forint körül alakult. Ez nagy kiesést jelent az önkormányzatoknak, amit az emelésekkel próbálnak kompenzálni. Egyrészt az élénkebb turizmus miatt 2012-ben 8 milliárd forint folyt be a kasszába, ami 2011-hez képest 16%-kal emelkedett.

Miután a vállalkozásokat érintő kommunális adót kivezették, az önkormányzatok a lakosokkal fizettetik meg a kiesett bevételt, hiszen 29%-os terhet rótt az emberekre. Jól látszik ez a 13 milliárdos bevételen, amit 2012-ben termeltek a hatóságok a 2010-es 10 milliárdhoz képest.

Ingatlanon beszedett pénzek

Az ingatlanok után befizetett adók is jelentős mértékben nőttek, miután az önkormányzatok maguk döntötték el, hogy kinek és milyen kedvezményeket adjanak. Általában az állandó lakhely után nem, ugyanakkor a kereskedelmi célra használt lakás vagy ház esetén kell fizetni. Ahol például az építményadó általános, ott nyugdíjasoknak vagy alacsony jövedelműeknek szociális alapon járhat.

Az építményadóból és a telekadóból összesen 106 milliárd forintot szedtek be az önkormányzatok, ami 2010-hez képest 36%-os növekedést jelent. A magánszemélyeket terhelő kommunális adóból származó bevétel összege a 2010-es 10, 2 milliárdhoz képest 2012-ben 13,2 milliárd forintra nőtt, az idegenforgalmi adó pedig ugyanebben a két évben 6,9 milliárdról 8 milliárdra.

Az önkormányzatok szabad kezet kaptak

A helyi önkormányzatok a sajátosan helyi feladatok elvégzésének jogát kapták meg 2013-ban. Tehát a számukra kötelező feladatot változatlanul törvény írja elő, de például a lakosságszám vagy a terület méretétől függenek bizonyos szabályozások. Ez a változás 2013 elejétől lépett életbe, de a 2014-es önkormányzati választásokkal is több módosulás is bekövetkezhet majd.

Emellett pedig a rendelethozás és -alkalmazás is egy remek bevételforrás számukra, hiszen előfordul, hogy hosszú évekig valaki háborítatlanul parkol egy megszokott helyen, majd jön az önkormányzat, és megbünteti. Tehát érdemes figyelni az adott hatóság honlapját új rendelkezésekről.

Az önkormányzatok feladatai közé tartoznak például a településfejlesztés és üzemeltetés, a gyermekvédelmi és szociális szolgáltatások, az egészségügyi alapellátás, a kulturális szolgáltatások vagy a helyi környezet- és természetvédelem - szennyvízelvezetés, ivóvízellátás.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mostantól a helyi hatóságok megkapták többek között a polgári és honvédelem feladatait, a katasztrófavédelem irányítását az érintett területen, a helyi adókkal, a turizmussal kapcsolatos feladatokat vagy a nemzetiségi ügyeket.

Az önkormányzatok kezében lesznek az óvodák, ugyanakkor az alap- és középfokú oktatási intézményeket állami irányítás alá vonták, ezért is kerülhet majd sor arra, hogy a pedagógusbérek alakulását az állam dönti el, és az is finanszírozza.

Ezt is szeretjük