Nőtt az öngyilkosságok száma: több férfi vetett véget az életének, mint nő
Világszerte nőtt az öngyilkosságok száma, arányuk azonban csökkent.

ongyilkossag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meghaladta a 800 ezret az öngyilkosságok száma 2016-ban, ám a világ népességének növekedése miatt arányuk mintegy egyharmaddal csökkent 1990 óta a British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint.

Globálisan 6,7%-kal nőtt az öngyilkosságok száma 1990 és 2016 között - állapították meg a tanulmány szerzői, akik ugyanakkor kimutatták azt is, hogy figyelembe véve a világ népességének jelentős növekedését, az öngyilkosok globális halálozási aránya 33%-kal csökkent ugyanezen periódusban. A szakemberek azt is feltárták, hogy a férfiak körében a nőkhöz képest magasabb az öngyilkosságok száma, ennek oka, hogy ők több nélkülözéstől szenvednek mind társadalmi, mind gazdasági tekintetben.

Több csoportra bontva vizsgálták az adatokat

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - 1990 óta rendszeresen készített tanulmányokat a betegségek globális terheiről. A nemzetközi kutatócsoport ezek adatait használta fel elemzéséhez, melyben kimutatták az öngyilkosságok számát 1990 és 2016 között globálisan és regionálisan, korcsoportokra és nemekre bontva, a jövedelem, végzettség és termékenység kombinált mutatója, a szociodemográfiai index figyelembe vételével.

A vizsgált 27 évben az öngyilkosság volt a vezető halálok az ázsiai-csendes-óceániai térség fejlett államaiban, és a tíz vezető halálok egyike Kelet-Európában, Közép-Európában, Ausztráliában és térségében, valamint Észak-Amerikában. Globálisan több férfi lett öngyilkos, mint nő - előbbiek esetében 100 ezer közül 15,6, utóbbiaknál 100 ezer közül 7.

A szám nőtt, az arány csökkent

A csökkenés mértéke a férfiak esetében az adott időszakban csupán 24%, míg a nők esetében 49% volt. A szegény országokban viszont az öngyilkosságot elkövető nők aránya volt magasabb. Bár az öngyilkosság a világ legtöbb országában jelentős halálozási ok, biztató, hogy figyelembe véve a világ népességének növekedését, arányuk mintegy egyharmaddal csökkent 1990-2016 között - írták a kutatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

További kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez a csökkenés az öngyilkosságok megelőzését célzó tevékenységekből ered, vagy a lakosság egészségében bekövetkező általános javulást tükrözi - tették hozzá.

Fotók: Getty Images.

Öngyilkos lett egy diák: társai megható dolgot tettek

Az iskolában működő Be Happy Club úgy döntött, nagyon látványos formában hozza tudomására a diákoknak azt, hogy a legnehezebbnek tűnő pillanatokban is erősnek kell lenniük, hiszen nagy szükség van rájuk az életben.

Ezt is szeretjük