Ezért nem kapsz munkát
Apró, de durva bakik az önéletrajzodban
Ha minden kritériumnak megfelelsz, mégsem hívnak vissza, lehet, hogy az önéletrajzodban van a hiba.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sorba küldöd az önéletrajzaidat azokra az állásokra, melyekről úgy érzed, neked találták ki őket, mégsem hívnak vissza sehonnan? A rengeteg jelentkező közül nehéz egyetlen önéletrajzzal kitűnni, de, ha azt egy hibával teszed meg, akkor biztos, hogy a jelentkezésed gyorsan a kukában landol.

Az alábbi bakik aprók, és látszólag jelentéktelenek, a szoros versenyben mégis ezeken múlhat, hogy lesz-e lehetőséged személyesen is bizonyítanod a rátermettségedet.

Apró elgépelés

Egyetlen elütés vagy egy rosszul sikerült központozás nem feltétlenül szembetűnő hiba, de, ha a munkaadó észreveszi, szinte biztos lehetsz benne, hogy azonnal félreteszi az önéletrajzodat.

Különösen igaz ez akkor, ha olyan állásra - például marketinggel, médiával, ügyintézéssel, fordítással vagy oktatással kapcsolatos munkára - jelentkezel, ahol különösen fontos a precizitás és a jó helyesírás.

Mivel egy amerikai típusú önéletrajz jobbára csak címszavakat és csak nagyon kevés folyó szöveget tartalmaz, a munkaadó szemében azonnal komolytalannak és rendetlennek tűnsz majd, olyannak, aki még egy néhány mondatos jelentkezést sem tudott begépelni helyesen.

Éppen ezért mindegy, hányszor nézted már át az önéletrajzodat, érdemes átfutnod rajta még egyszer. A legjobb, ha egy barátodat vagy családtagodat is megkéred, hogy szaladjon végig a jelentkezéseden - az ember ugyanis hajlamos elsiklani azon hibák fölött, amit saját maga gépelt el, egy friss szem azonban könnyebben észreveszi az ilyen melléütéseket.

Komolytalan fotó

Sok cég kéri, hogy mellékelj önéletrajzot a fotódhoz - erre nemcsak akkor van szükség, ha olyan munkakörre pályázol, ahol különösen fontos a megjelenésed, a HR-es ugyanis, aki naponta akár több tucat önéletrajzot is átolvas, sokkal könnyebb helyzetben van, ha a jelentkezésedhez arcot is tud csatolni.

Mivel az önéletrajzhoz mellékelt fotód szinte az első találkozáskor kialakuló benyomás jelentőségével bír, nagyon fontos, hogy megfelelő képet mellékelj. Talán mondanunk sem kell, hogy egy buliban vagy családi rendezvényen készített fotó nem kelt túl profi benyomást, de az egész alakos fénykép mellékelése is elég durva bakinak számít.

Ha a munkáltató az álláshirdetésben külön kéri, hogy ilyen fotót mellékelj - például, mert hostess-munkára keresnek alkalmazottat -, akkor természetesen ilyen fotót csatolj, de egyébként egy hasonló kép komolytalanná teszi az egész pályázatodat, a munkaadódnak akaratlanul is az jut majd az eszébe, hogy olyan, mintha egy párkereső hirdetésre jelentkeznél.

A legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás, ha felkeresel egy fényképészt, és készíttetsz vele egy profi fotót, kifejezetten az önéletrajzodhoz. Ez egy egyszeri befektetés, ami aztán sokszorosan megtérülhet.

Ha már behívtak

Ha túljutottál az első körön, és személyes találkozóra hívnak, igyekezz jó benyomást kelteni, és ennek megfelelően válaszd meg az öltözékedet is.

Ügyelj az elérhetőségedre!

Ha a HR-es figyelmét felkeltette az önéletrajzod, akkor felkeres majd valamelyik elérhetőségeden, hogy telefonos vagy személyes interjút kérjen. Ez tehát az utolsó lépcsőfok, ahol elbukhat az önéletrajzod.

Banális, de végzetes hiba lehet természetesen az is, ha például elgépeltél egy karaktert a telefonszámodban, így a munkáltató hiába hív, nem tud elérni, de az sem túl szerencsés, ha például a céges e-mail-címedet használod. Lehet, hogy egyelőre a meglévő munkahelyed megtartása mellett keresel új állást, hiszen csak akkor akarsz felmondani, ha már biztos vagy a dolgodban, de a munkakeresést akkor is érdemes magánügyként kezelni.

Ha annyi tiszteletet és lojalitást sem mutatsz a jelenlegi munkáltatód felé, hogy az álláskeresést nem a céges szerveren keresztül intézed, akkor ne csodálkozz, ha a HR-es mégis meggondolja magát arról, hogy te lennél-e a legmegfelelőbb jelölt a feladatra.

Ezt is szeretjük