3 ok, amiért rád szállhat az APEH
Nem kell milliós adócsalásba bonyolódnod ahhoz, hogy szembe találd magad az adóhivatallal - elég néhány apró baki is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy büntetésre számíthat az APEH-től az, aki határidőn túl nyújtja be az adóbevallását, vagy ez utóbbit úgy készíti el, hogy az nem tükrözi a valós helyzetet - nevezetesen adót csal.

A hirtelen milliós vagyonra szert tevőkre is hamar felfigyel az adóhatóság, ahogy azok is számíthatnak vizsgálatra, akik a számlákkal csalnak. Mindezen túl is léteznek olyan esetek, amikor az APEH kopogtathat az ajtón - elég ráadásul egy kis figyelmetlenség, hogy bajba kerülj.

Adásvétel az interneten - évi 50 ezer forint felett

Az APEH idén fokozott figyelemmel kíséri az utóbbi években egyre népszerűbb internetes kereskedelmet, a tapasztalatok szerint ugyanis a világhálón történt értékesítésekből származó jövedelem után kevesen fizetnek adót. Pedig - ahogy arról a Napi Gazdaság is beszámolt - a jövedelemadó-törvény szerint minden olyan, az ingó vagyontárgyak eladásából keletkezett jövedelem is adóköteles, amelynek összege éves szinten meghaladja az 50 ezer forintot. Az adó mértéke magánszemélyek esetében a jövedelem 25%-a.
A jövedelemadó-törvény azonban nem csak rájuk vonatkozik. Adózniuk kell azoknak is, akik az online kereskedelmet - legyen szó akár csak az online aukciós oldalakon történő értékesítésről - rendszeresen és üzletszerűen végzik. Nekik a bevétel után, ha az éves szinten meghaladja az 50 ezer forintot, 36% adót kell fizetniük. Ha nem teszik, a jövőben komoly büntetésre számíthatnak a hatóság részéről.

Alkalmi munkavállalás kék könyvvel

Az alkalmi munkavállalás igen elterjedt az olyan ágazatok esetében, mint például az építőipar, az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozások, a mezőgazdaság, a vendéglátóipar, a kereskedelem és az idegenforgalom.

Ahhoz, hogy valaki időszakos munkát vállaljon, eddig elegendő volt az úgynevezett kék könyv, amelybe a munkáltatónak kellett bejegyeznie a munkavégzés kezdésének és végének idejét, a munkavégzés helyét, be kellett ragasztania az úgynevezett közteherjegyet, továbbá aláírásával igazolnia az adatok valósságát.

Az alkalmi munkavállalás adminisztrálásának ezen módja azonban számos visszaélésre adott lehetőséget - sokan hőre eltűnő tintát használtak, vagy egyszerűen nem mindig töltötték ki a könyvecskét.
Ilyen esetben az APEH jelentkezésére számíthatott mind a munkaadó, mind pedig a munkavállaló, ez azonban a jövőben változni fog. Várhatóan június 1-től a kék könyvet felváltja az elektronikus adminisztráció: a foglalkoztatónak e-mailen keresztül vagy telefonon kell majd jeleznie a foglalkoztatás tényét. Fontos tehát, hogy munkavállalóként tudj erről, ellenkező esetben ugyanis szembetalálhatod magad az adóhivatallal. Ez utóbbi akkor is megtörténhet, ha a foglalkoztató nem gondoskodik a megfelelő adminisztrációról, akkor ugyanis már feketemunkáról lehet szó, amit szintén nem néz el az APEH.

25 milliós lakás bruttó 100 ezer forintos fizetéssel

Korábban lehetőség volt arra, hogy akár önerő nélkül is nagyobb összegű lakáshitelhez, így saját lakáshoz juss. Természetesen ebben az esetben is szükség volt a megfelelő mértékű jövedelem igazolására.
Ha valaki hitel segítségével vásárol ingatlant, arra egyik hatóság sem figyel fel. Abban az esetben azonban, ha a megvásárolt vagy felépített ingatlan értéke nincs összhangban a rendszeres és igazolt havi jövedelmeddel, számíthatsz arra, hogy az APEH hamarosan nálad is kopogtat.

A statisztikák szerint ugyanis nem ritka az az eset, amikor valaki viszonylag alacsony jövedelem mellett 20-25 millió forintos ingatlant vásárol.

Az APEH-nek betekintési joga van az ingatlan-nyilvántartásba, így az ilyen eseteket gyorsan kiszúrják. Azt pedig, hogy honnan keletkezett az ingatlan vásárlásához vagy felépítéséhez szükséges pénz, nem a hivatalnak, hanem az ingatlan tulajdonosának kell igazolnia hivatalos úton.

Kíváncsi vagy, milyen további esetekben számíthatsz még arra, hogy az APEH ellenőrei téged is górcső alá vesznek? Kattints ide!
Ezt is szeretjük