Mikor ingyenes az OKJ? A legtöbben rosszul tudják, és nem használják ki

Kilenc gyakori tévhitet mutatunk az ingyenes OKJ-s képzésekkel kapcsolatban.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Kilenc gyakori tévhitet mutatunk az ingyenes OKJ-s képzésekkel kapcsolatban.

Ha valaki továbbtanuláson gondolkodik, nemcsak a főiskola vagy az egyetem jöhet szóba: rengeteg szakmát lehet elsajátítani az OKJ-s képzéseken. Bár már egyre elterjedtebb ez a tanulási forma, még mindig nagy a zavar a fejekben ezzel kapcsolatban. Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal munkatársa segít tisztázni a felmerült kérdéseket. Íme, a kilenc leggyakoribb tévhit.

1. tévhit: minden OKJ-s képzés ingyenes

Ez talán a leggyakrabban felmerülő tévhit. Bár az állam 2015 óta valóban két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne. Megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyami rendszerű képzésekért fizetni kell, a tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg.

Ezek előnye, hogy rövidebb idő alatt elvégezhetőek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik az átlagos munkaidőhöz. Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ingyenes képzések zömét a Szakképzési Centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ilyeneket.

2. tévhit: minden szakma tanulható ingyenes formában

Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a kiszemelt szakma ingyenes formában is tanulható. Azt, hogy melyek a támogatott képzések, és melyek érhetőek el csak fizetős formában, az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza. A Jegyzékben TK - tanfolyami képzés - jelzéssel ellátott szakmákat nem támogatja az állam.

3. tévhit: korlátlan számban vesznek fel tanulókat az iskolák az ingyenes képzésekre

Egyes szakmák hiába államilag támogatottak, nem indulnak minden városban, és a képzésen a férőhelyek száma is korlátozott. Például a Webfejlesztő szakmát csak a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum egyetlen iskolájában lehet elsajátítani. Az egyes szakmákra ingyenes képzésbe felvehető diákok számát az adott évre vonatkozó szakmaszerkezeti döntés határozza meg.

4. tévhit: minden OKJ-s képzéshez kell érettségi

Nem minden OKJ-s képzéshez szükséges érettségi. Rengeteg szakma már általános iskolai végzettséggel is elvégezhető. A képzések neve melletti számok első két számjegye jelzi, milyen iskolai végzettséggel lehet elkezdeni az adott kurzust. Érettségi nélkül a következő számokkal jelzett képzések kezdhetőek el:

  • 21: semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá;
  • 31: legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá;
  • 33: legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá;
  • 51: középiskolai végzettség kell hozzá - érettségi nem szükséges, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

5. tévhit: a diploma megszerzése után már nem lehet ingyenes OKJ-s képzést végezni

Az első két szakképesítés megszerzése korhatártól függetlenül mindenkinek ingyenes - akkor is, ha a jelentkezőnek már van diplomája. 25 éves kor felett azonban csak esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken lehet részt venni.

6. tévhit: csak a nappali tagozatos képzések mellé jár diákigazolvány

Iskolarendszerű OKJ-s képzésben az esti és levelező tagozatos diákoknak is jár a diákigazolvány. Az estis diákigazolvány gyakorlatilag ugyanazokra a kedvezményekre jogosít fel, mint a nappalis, a levelező tagozatos diákokra viszont más feltételek vonatkoznak. A MÁV, a Volán és a BKK járataira nappali és esti tagozatos diákigazolvánnyal féláron lehet menetjegyet vásárolni, és 90%-os kedvezménnyel váltható tanulóbérlet a tanuló lakó- vagy tartózkodási helye, illetve az iskolája között. A levelezősök nem vásárolhatnak tanulóbérletet, viszont félárú menetjeggyel közlekedhetnek a lakóhelyük és az iskola között.

7. tévhit: az ingyenes OKJ-s képzések folyamatosan indulnak

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben vagy - keresztféléves képzések esetében - februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

8. tévhit: ha nem fejezi be valaki az ingyenes OKJ-s képzést, vissza kell fizetnie a tanfolyam árát

Ha valaki abbahagyja a támogatott képzést, nem kell visszafizetnie a tanfolyam árát. Az OKJ-s képzésekről a képzést indító iskola titkárságán tud kiiratkozni a tanuló. A kiiratkozáshoz maximum a személyes dokumentumokra lesz szükség - személyi igazolvány, lakcímkártya.

9. tévhit: az OKJ-s képzésért mindenképpen plusz pont jár a felvételin

Az OKJ-s bizonyítvány nem feltétlenül jelent plusz pontot a felvételin, hiszen az OKJ alapján adható többletpont több tényezőtől is függ. 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésnek kell lennie, illetve csak szakirányú továbbtanulás esetén adható többletpont, ha a képzési terület intézményei úgy döntöttek, többletponttal honorálják az adott végzettséget.

Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu oktatási szakértője szerint a megfelelő képzések kiválasztásakor az ingyenesség mellett érdemes más szempontokat is figyelembe venni. Például az iskola biztosít-e gyakorlati helyet vagy a tanfolyam után elhelyezkedési lehetőséget, milyen az intézmény felszereltsége, kik oktatnak a tanfolyamon.

Nézd meg ezt is - Hat évig titkolta otthon, hogy iskolába jár

A 24 éves férfi titokban tanult, a családja pedig nem is sejtette, hogy épp a diplomaosztóra hívja meg őket. Nézd meg a megható pillanatot, amikor rájöttek az igazságra!

6 évig titkolta otthon, hogy iskolába jár - A pillanat, mikor elárulta, hogy diplomát kap

A 24 éves férfi titokban tanult, a családja pedig nem is sejtette, hogy épp a diplomaosztóra hívja meg őket.

Elolvasom
Ezt is szeretjük