Egyetlen dolog, amit nagyon fontos, hogy megtanuljon a gyerek
Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet nagyszabású programot indított.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet nagyszabású kampányba kezdett a fenntartható életmódra neveléssel kapcsolatban.

A program az egész családnak hasznos tanácsokkal és információkkal szolgál. A környezettudatosság az első lépés a gyermekek egészséges élete felé.

Így élj tudatos életet

Használj kevesebb vizet, vegyszert és energiát! Vásárolj tudatosan, és figyelj oda arra, hogy minél kevesebb hulladékot termelj! Ilyen központi üzeneteket fogalmaz meg az Országos Gyermekegészségügyi Intézet - OGYEI - legújabb programjában.

Az OGYEI idén tavasszal vágott bele egy nagyszabású projektbe, melynek célja, hogy minden korosztályt megcélozva neveljen a környezettudatos életvitelre.

Dr. Mramurácz Éva, a szervezet igazgatóhelyettese elmondta: a program a legkisebbeket is el kívánja érni, hiszen nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos életre nevelést. Csak így győzhetőek le azok a civilizációs betegségek, melyek a környezetünk tönkretételéhez vezetnek.

Minden korosztályt elérne a program

A projekthez tartozó honlapon a legkisebbek egy interaktív játék révén ismerkedhetnek meg a mindennapi környezetvédelemmel, mint például a hulladékok helyes gyűjtése. Ebben Futurobi, a robot lesz segítségükre. A jövőből érkezett teremtmény segít elkülöníteni a különféle hulladékokat, melyek révén a kicsik is megtanulhatják ezt a pofon egyszerű, de nagyon fontos mindennapi gyakorlatot. A nagyobb gyermekeket a közösségi médiában kívánja elérni a program. Az Öko-Kaland Facebook-oldalán kvízek segítségével informálódhatnak a fiatalok.

Elsősorban a szülőnek kell példát mutatni környezettudatos magatartásból. Ha a gyermek látja, hogy a szülő helyben termelt élelmiszert vásárol, szelektíven gyűjti a szemetet, illetve lekapcsolja a lámpát, ha kimegy a szobából, ő sem fog másképp tenni. És az ellenkezője is igaz, ha csak beszél a szülő, de nem cselekszik, akkor a gyerek sem érzi majd fontosnak ezeket a dolgokat. Ezért fontos,hogy a szülők is tisztában legyenek azon egyszerű életviteli fogásokkal, melyekkel a mindennapjainkban óvhatjuk környezetünket.

Az OGYEI ezúttal nemcsak a gyerekekre koncentrált, a programban a felnőtteket is megszólítják. Fontos elérni a szülőket, hiszen a környezettudatos háztartás a bevásárlásnál kezdődik. Egészség szempontjából sem mindegy, mit eszik a gyermek, de ez elsősorban a szülő felelőssége.

A felnőtt fiatalokat is megcélozza programjával a szervezet. A nyár folyamán nemcsak gyermekeknek szóló eseményeken - mint a Gyermeksziget vagy a Győrkőc és a Vidor Fesztivál -, hanem olyan fesztiválokon is képviselteti magát a program, mint a soproni VOLT, a Szegedi Ifjúsági Napok vagy a kapolcsi fesztivál.

A projekt az Európai Unió támogatásával, 162 millió forint támogatással valósul meg.

Ezt is szeretjük