Nyolc egykori gyermekvédelmi ingatlant adna el a főváros

Az üresen álló épületek fenntartása sokba kerül, a bevételt új otthon építésére fordítanák.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyolc olyan, üresen álló ingatlant tenne forgalomképessé a főváros, amelyekben korábban gyermekvédelmi szakellátás működött; a bruttó 2 milliárd 899 millió forint összértékű ingatlanokról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Üresen állnak, és csak viszik a pénzt

Az érintett ingatlanok közül öt a XII. kerületben található, a legkisebb 2370, a legnagyobb 25.275 négyzetméter alapterületű.

A forgalomképessé tételről szóló előterjesztésben ezeken felül szerepel egy 70 négyzetméteres VII. kerületi, egy 64 négyzetméteres X. kerületi és egy 61 négyzetméteres XV. kerületi lakás.

A Csomós Miklós oktatási és kulturális, illetve Bagdy Gábor pénzügyi területért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat szerint az üresen álló, a korábbi feladatra alkalmatlan ingatlanok őrzése és a vis maior káreseményekből eredő helyreállítások nagy anyagi terhet rónak az ágazatra, ezek fedezetét a működési kiadásokból kénytelenek finanszírozni. A városvezetők megjegyzik, hogy az ingatlanok többsége teljes felújítást igényel.

A nyolc ingatlan össz bruttó nyilvántartási értéke mintegy 2 milliárd 899 millió forint, azaz a gyermek- és ifjúságvédelmi ágazat ingatlan vagyonértékének több mint 13 százaléka.

Gyermekotthon építésére fordítanák a hasznot

Az indítvány szerint a kiköltöztetendő telephelyeken teljes körű leltározás, selejtezés után "a továbbiakban hasznosítható tárgyi eszközök költöztetése és lomtalanítása szükséges".

A kiürítésre 2 millió 400 ezer forintot különítenének el az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó kiadásokra szánt céltartalékból.

A javaslat kitér arra is, hogy amennyiben az értékesítésből a fővárosi önkormányzatnak bevétele lesz, úgy korábban kezdődhet meg a 2011-2014-es ciklusra tervezett, 450 millió forint összértékű új egészségügyi gyermekotthon építése.

Ez a XII. kerületi Széchenyi emlékúton működő gyermekotthont váltaná ki, amely egy műemléki villaépületben működik. Az épületben halmozottan fogyatékos gyermekeket gondoznak, ugyanakkor az épület elrendezése erre nem alkalmas, és nem is tehető akadálymentessé.

Az új otthont a Fővárosi Önkormányzat Csecsemőket, Kisgyerekeket és Fogyatékosokat Befogadó gyermekotthonainak Soroksári úti telephelyén építenék fel.

Ezt is szeretjük