Erre mindenképp figyelj, ha nyáron autóba ülsz: hasznos tanácsok a rendőrségtől
Nyáron különösen sok gondot okozhatnak a hirtelen változó időjárási körülmények.

nyári-vezetés-borító
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban tapasztalt szélsőséges időjárás közvetlenül és közvetve is befolyásolja a közlekedésünket. Az egyik nap a rekkenő hőség okoz koncentrációs nehézséget és ingerlékenységet, a másik nap a lezúduló nagy mennyiségű csapadéktól támadnak látási nehézségeink, és bármikor belefuthatunk az aquaplaning jelenségbe is.

Az aquaplaning, vagyis vízen futás könnyen lehet közúti közlekedési baleset előidézője. Az egyszerre hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadéktól összefüggő vízréteg képződik az úttesten, ami megakadályozza a gumiabroncsok tapadását, ezáltal a kormányzási és fékezési erő nem az útra, hanem a kerekek alatt felgyülemlett vízrétegre hat. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy autónk irányíthatatlanul sodródik le az úttestről.

Így ismerhetjük fel a vízen futást

A vízen futás kialakulásának nagyobb az esélye a kátyús, nyomvályús útszakaszokon, kanyarívekben, illetve aluljárókban, ahol a víz nem tud gyorsan elfolyni. A jelenséget arról ismerhetjük fel, hogy erős zajt hallunk a sárvédő felől, túl könnyen tudjuk kormányozni a járművet, az ESP jelzőfénye kigyullad a műszerfalon, és az autó fordulatszáma emelkedik, holott a sebesség nem nő.

nyári-vezetés1
Fotó: Andy Sotiriou / Getty Images Hungary

Hogyan reagáljunk a jelenségre?

  • A kormányt két kézzel fogjuk, ne végezzünk hirtelen kormánymozdulatokat!
  • Finoman lassítsunk, ne tapossunk bele hirtelen a fékbe, a gázt fokozatosan vegyük vissza, és használjuk a kuplungot!
  • A megelőzéshez fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását,  - minél alacsonyabb a nyomás, annál nagyobb a vízen futás veszélye (pótkerék is) -, a mintázat profilmélységét, hiszen nagy szerepük van a vízelvezetésben (3 milliméter az ideális mélység) és a lengéscsillapítók állapotát is a jármű stabilitásának megőrzése érdekében!

KRESZ-kvíz: kinek van elsőbbsége a körforgalomban? 8 villámkérdés, ami becsapós lehet

Vannak olyan KRESZ-kérdések, amik becsapósnak tűnnek, de a sofőröknek mégis illik tudni a választ rájuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük