Nővérét vette feleségül az uralkodó

Ismerd meg a történelem legendás aranyifját!

Tutanhamon az egyik legrejtélyesebb ókori fáraó. Ismerd meg titkait!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tutanhamon legendája egyszerre dicső és tragikus: egy gyermek uralkodó szomorú története, akit korai, idő előtti halála elragadott szeretteitől, és egy közember sírjába száműzött, de aki mégis minden fáraó leghíresebbikévé vált, köszönhetően a múmiája mellé eltemetett mesés kincseknek és a felfedezésük kalandos történetének, melyek kiváltották a világ érdeklődését.

Tutanhamon maszkja
Tutanhamon és felesége

Az ókori Egyiptomban legfeljebb egy jelentéktelenebb fáraó volt, lábjegyzet jelentőségű azokhoz képest, akik megelőzték és követték a trónon, ám mára Tutanhamon és kincse teljesen felforgatta a történelem, a múzeumok és a köztudat megítélését. Fejedelmi halotti maszkja alighanem az egész ókori Egyiptom legfontosabb szimbóluma, és talán minden idők legértékesebb ókori műtárgya.

Az aranyifjú

Tutanhamon az egyiptomi történelem zűrzavaros korszakának közepén lépett trónra. Ehnaton fáraó Egyiptom évszázadokra visszanyúló hagyományát forgatta fel azzal, hogy a politeizmus helyébe afféle monoteizmust vezetett be, államvallássá téve a korábban kisebb jelentőségű napisten, Aton kultuszát. Uralma végén Ehnaton maga mellé vette társuralkodónak Szemenhkaré fáraót, aki hamarosan egyedüli uralkodóvá lépett elő, majd halála után a fiatal Tutanhaton - ahogy akkor hívták - került trónra.

Tutanhaton származása sok vita tárgyát képezi, bár valószínűnek tűnik, hogy Ehnaton vagy az ő apja, III. Amenhotep fáraó fia volt. Amikor trónra lépett, nyolc év körüli gyermek volt, alig több egy játék babánál hadvezére és régense, Ay szemében. Rövid uralma alatt Ay és a régi rend más hívei arra használták fel Tutanhamont, hogy Egyiptomot visszatereljék az ősök útjára, restaurálják a politeizmust, és eltöröljék az egyedüli Aton kultuszát.

Tutanhamon testvérét, Anheszenamont vette feleségül. Kincsének egyik legmegindítóbb jellemzője is a fiatal uralkodópár viszonyának kihangsúlyozása, amit sok szerelmes, romantikus és gyengéd jelenet örökített meg a trónokon, szentélyeken és más darabokon.

Mi volt rejtélyes halálának oka?

Sírjának felfedezői előtt rögtön világos volt, hogy Tutanhamon fiatalon halt meg. A múmia vizsgálata alapján a fáraó 19 éves kora körül hunyt el. Az ókori egyiptomi feljegyzések szerint uralmának vége az i. e. 1324-es esztendő volt, és hadvezére, Ay követte a trónon.

Ez az események olyan alakulását valószínűsíti, hogy Ay gyilkoltatta meg, aki nem nézte jó szemmel, hogy a korábbi kezesbárány elérte a férfikort, igazi aranyifjúként él, és önállósodni kezd. Amikor először kísérelték meg Tutanhamon múmiájának röntgenelemzését az 1960-as és 1970-es években, a koponyán lévő sötét foltok olyan feltételezéseknek szolgáltattak alapot, hogy az uralkodót a fejére mért ütéssel ölték meg.

Azonban későbbi vizsgálatok nem találtak bizonyítékot a halálos csapásra, viszont feltételezhető, hogy a halál oka egy törött láb volt, mely gyorsan, talán mindössze néhány nap alatt végzetesen elüszkösödött. A lábtörés oka könnyen lehetett valamilyen baleset, például, hogy a fáraó leesett a lováról egy hadjárat alatt.

Tutanhamon harci szekéren
A fáraó sírja

Éppen Tutanhamon korai és váratlan halála járult hozzá ahhoz, hogy sírja korunkig többé-kevésbé érintetlenül fennmaradjon. A legtöbb fáraó időt és pénzt nem sajnálva épített sírt magának, de amikor Tutanhamon meghalt, e munkálatok valószínűleg meg sem kezdődtek, így gyors kompromisszum született.

A fáraót aránylag egyszerű sírba temették, melyet inkább közembernek, mint uralkodónak építhettek. A szóban forgó sír, amely a hivatalos osztályozás szerint a KV-62 kódot kapta, ma a leghíresebb sír Egyiptomban, ha nem az egész világon. A Királyok Völgyében található, a Keleti-völgy fő vádijában.

Képek: hu.wikipedia.org Tutanhamon szócikke.

Cikkünk Joel Levy Elveszett kincsek atlasza című könyve alapján készült.

A könyvben tárgyalt kincsek más és más történelmi korokhoz, helyszínekhez kapcsolódnak. Megtalálni közöttük uralkodók irdatlan kincsét, de olyan kincseket is, melyek nem alapanyaguk, hanem jelentéstartalmuk miatt felbecsülhetetlenek - kincseket, melyek elpusztultak, és másokat, melyek soha nem is léteztek. Néhányukat megtalálták, mások azonban ma is hiányoznak, és további elszánt és intenzív kutatással próbálnak a nyomukra akadni.

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük