Durva: 300 millió forint büntetés vár a nőket kirekesztő cégekre
Olaszországban a vezetőség 20%-ának nőnek kell lennie. A büntetés egymillió euróra rúghat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kötelezővé teszik a női kvótát az olasz vállalatok vezetőségében, a köztulajdonban levő és a tőzsdén jegyzett olasz vállalatok igazgatótanácsában részt vevő nők létszámát augusztus 12-től törvény szabályozza - adta hírül az MTI.

Christine Lagarde, az első nő, aki az IMF élére tudott kerülni

El kell érni a 20%-ot

A vállalatokat vezető testületek tagjainak legelső újraválasztásán a nők arányának el kell érnie a 20%-ot. Az igazgatótanácsok másodszori megújításán pedig 33% lesz a minimum.

A hétfőtől életbe lépő új olasz esélyegyenlőségi törvény az olasz közvállalatok és a tőzsdén jegyzett cégek vezetőségének nemek szerinti összetételére vonatkozik.

A törvényt kidolgozó Alessia Mosca, a baloldali Demokrata Párt - és Lella Golfo, a Szabadság Népe - képviselője a sajtónak elmondta, hogy közel hatezer nő juthat vállalati vezető szerephez.

Norvégiában 40%

- A 40%-os női kvótát biztosító Norvégiához képest ez semmiség, Olaszországban mégis történelmi lépésnek számít - hangoztatták a képviselőnők.

A törvény több mint kétezer olasz vállalatot érint. Az ezeket irányító 13 500 vezetőségi tagnak jelenleg csak 4%-a nő.

Egymillió euró is járhat büntetésként

Az előírást három hónapos türelmi idő után sem teljesítő vállalatokat 100 ezer eurótól egymillió euróig terjedő bírsággal büntetik, további négy hónap után pedig feloszlathatják az igazgatótanácsot.

A törvény tiszteletben tartatása a Consob, az olasz állami tőzsdefelügyelet és a római esélyegyenlőségi minisztérium feladata lesz.

Magyarországon nincs női kvóta

Magyarországon nincs női kvóta. Bár az LMP kezdeményezte, hogy az országgyűlési képviselőkre is terjesszék ki a szabályt, erre végül nem került sor, mivel sem a Fidesz, sem az ellenzék támogatását nem sikerült megszerezni. Erről szóló cikkünket ezen a linken olvashatod.

Ezt is szeretjük