8 ország, ahol még ma is sárba tiporják a nők jogait
Elkeserítő adatok
2014-et írunk, a világban mégis számos olyan ország létezik, ahol másodrendűnek tekintik a nőket.

Dia


            	Irak
            	Irak sosem volt híres arról, hogy egyenlő jogokat biztosít a nőknek a férfiakkal szemben. Ám Szaddám Huszein idejében legalább egy ideig egyetemre járhattak, és a munkába állásukat is támogatták. Mindennek az amerikai csapatok bevonulása vetett véget.
            	
            	Kapcsolódó cikk:
            	7 dolog, amihez nem régóta van joga a nőknek »

Irak

Irak sosem volt híres arról, hogy egyenlő jogokat biztosít a nőknek a férfiakkal szemben. Ám Szaddám Huszein idejében legalább egy ideig egyetemre járhattak, és a munkába állásukat is támogatták. Mindennek az amerikai csapatok bevonulása vetett véget.

Kapcsolódó cikk:
7 dolog, amihez nem régóta van joga a nőknek »

Dia

IrakAz amerikaiak jelenléte által felbátorodott sejkek és törzsi vezetők ismét tabukat állítottak fel. Egyes helyeken például tilos három napnál tovább gyászruhát viselniük a nőknek. Bár a liberálisabb törzsfőnökök helyenként lehetőséget adnak a tanulásra, a nők nem hagyhatják el a házat fejkendő nélkül, csak nagyon ritkán mehetnek el otthonról, sőt, sokszor csak kísérettel.

Irak

Az amerikaiak jelenléte által felbátorodott sejkek és törzsi vezetők ismét tabukat állítottak fel. Egyes helyeken például tilos három napnál tovább gyászruhát viselniük a nőknek. Bár a liberálisabb törzsfőnökök helyenként lehetőséget adnak a tanulásra, a nők nem hagyhatják el a házat fejkendő nélkül, csak nagyon ritkán mehetnek el otthonról, sőt, sokszor csak kísérettel.

Dia

 	Szaúd-Arábia 	Az arab országok közül Szaúd-Arábiában vonatkoznak a legszigorúbb szabályok a nőkre. Tilos például vezetniük, a buszon és a vonaton férjük vagy valamely férfirokonuk nélkül utazniuk. Tavaly októberben több tucat nő ült a volán mögé tiltakozásképpen, ám a tüntetést hamar beszüntették. A hidzsábot - a fejet is eltakaró, földig érő kendőt - nem vallási meggyőződésből viselik, hanem törvény írja elő. 	 	Kapcsolódó cikk: 	3 kegyetlen ország, ahol szörnyű nőnek lenni »

Szaúd-Arábia

Az arab országok közül Szaúd-Arábiában vonatkoznak a legszigorúbb szabályok a nőkre. Tilos például vezetniük, a buszon és a vonaton férjük vagy valamely férfirokonuk nélkül utazniuk. Tavaly októberben több tucat nő ült a volán mögé tiltakozásképpen, ám a tüntetést hamar beszüntették. A hidzsábot - a fejet is eltakaró, földig érő kendőt - nem vallási meggyőződésből viselik, hanem törvény írja elő.

Kapcsolódó cikk:
3 kegyetlen ország, ahol szörnyű nőnek lenni »

Dia

Szaúd-ArábiaA sport és bármifajta testmozgás is tilos a nőknek. Az egészségtelen életmód következtében a szaúdi nők körében igen gyakori a cukorbetegség és a csontritkulás is. Bár az Egészségügyi Minisztérium is ellenzi a testmozgás tiltását, a legfőbb vallási vezetők szerint a heves mozgás árthat a még szűz, fiatal lányoknak, akik akár el is veszíthetik a szüzességüket sport közben.

Szaúd-Arábia

A sport és bármifajta testmozgás is tilos a nőknek. Az egészségtelen életmód következtében a szaúdi nők körében igen gyakori a cukorbetegség és a csontritkulás is. Bár az Egészségügyi Minisztérium is ellenzi a testmozgás tiltását, a legfőbb vallási vezetők szerint a heves mozgás árthat a még szűz, fiatal lányoknak, akik akár el is veszíthetik a szüzességüket sport közben.

Dia

IránA hidzsáb viselése Iránban a kilenc év feletti nők számára kötelező 1979, az Iráni Iszlám Köztársaság megalakulása óta. Az utóbbi években azonban a nők bátrabban ruházkodnak - egyre többen hordanak például színes kendőt vagy divatos kabátokat. A csador viselése az iszlám siíta vallás szerint élőknek viszont kötelező.

Irán

A hidzsáb viselése Iránban a kilenc év feletti nők számára kötelező 1979, az Iráni Iszlám Köztársaság megalakulása óta. Az utóbbi években azonban a nők bátrabban ruházkodnak - egyre többen hordanak például színes kendőt vagy divatos kabátokat. A csador viselése az iszlám siíta vallás szerint élőknek viszont kötelező.

Dia

IránAz iráni nők vezethetnek autót, de nem ülhetnek motorra. A buszokon hátul szállhatnak fel, a metrón pedig kizárólag az első kocsiban utazhatnak. Egy férfi és egy nő nem érintheti meg egymást nyilvános helyen - a kézfogás és az üdvözlő csók is tilos, a házasság előtti szexuális kapcsolatot pedig törvény bünteti.

Irán

Az iráni nők vezethetnek autót, de nem ülhetnek motorra. A buszokon hátul szállhatnak fel, a metrón pedig kizárólag az első kocsiban utazhatnak. Egy férfi és egy nő nem érintheti meg egymást nyilvános helyen - a kézfogás és az üdvözlő csók is tilos, a házasság előtti szexuális kapcsolatot pedig törvény bünteti.

Dia

PakisztánA pakisztáni házasságokban mindennaposak az erőszakos cselekmények. Az országban minden harmadik, negyedik órában megerőszakolnak egy nőt - sokszor büntetlenül. A törvények szerint ugyanis csak akkor léphet az áldozat bíróság elé, ha több tanúval is igazolni tudja a bűncselekményt. Ennek hiányában a bíróság házasságon kívüli szexuális kapcsolat fenntartása vádjával a nőt ítéli el.

Pakisztán

A pakisztáni házasságokban mindennaposak az erőszakos cselekmények. Az országban minden harmadik, negyedik órában megerőszakolnak egy nőt - sokszor büntetlenül. A törvények szerint ugyanis csak akkor léphet az áldozat bíróság elé, ha több tanúval is igazolni tudja a bűncselekményt. Ennek hiányában a bíróság házasságon kívüli szexuális kapcsolat fenntartása vádjával a nőt ítéli el.

Dia

PakisztánPakisztán egyes részein a nők otthonaikba bezárva, minden szórakozási lehetőségtől megfosztva, szinte fogolyként élnek. Betegség esetén sem jobb a helyzet: a kórházak csak akkor vesznek fel női beteget, ha férfirokon kíséretében érkeznek.

Pakisztán

Pakisztán egyes részein a nők otthonaikba bezárva, minden szórakozási lehetőségtől megfosztva, szinte fogolyként élnek. Betegség esetén sem jobb a helyzet: a kórházak csak akkor vesznek fel női beteget, ha férfirokon kíséretében érkeznek.

Dia

KongóKongóban nemcsak a polgárháború sújtja a nőket, de kiszolgáltatott helyzetük is a katonákkal szemben. Az országban ugyanis mindennapos a nemi erőszak, a megerőszakolt nők többsége alig 18-20 éves. Arról nem is beszélve, hogy az abortuszt tiltja a törvény.

Kongó

Kongóban nemcsak a polgárháború sújtja a nőket, de kiszolgáltatott helyzetük is a katonákkal szemben. Az országban ugyanis mindennapos a nemi erőszak, a megerőszakolt nők többsége alig 18-20 éves. Arról nem is beszélve, hogy az abortuszt tiltja a törvény.

Dia

KongóAz erőszakos nemi közösülés útján szerzett fertőzések testileg és lelkileg is összetörik a nőket. Megbélyegzettekké válnak, közösségük kizárja őket, sőt, gyakran a férjük is elhagyja őket a megaláztatás miatt és az AIDS-től rettegve. Kongóban tíz nőből három fertőzött HIV-vírussal, a többiek más nemi betegségekben szenvednek.Kapcsolódó cikk:A történelem 3 legtöbb áldozatot szedő járványa »

Kongó

Az erőszakos nemi közösülés útján szerzett fertőzések testileg és lelkileg is összetörik a nőket. Megbélyegzettekké válnak, közösségük kizárja őket, sőt, gyakran a férjük is elhagyja őket a megaláztatás miatt és az AIDS-től rettegve. Kongóban tíz nőből három fertőzött HIV-vírussal, a többiek más nemi betegségekben szenvednek.

Kapcsolódó cikk:
A történelem 3 legtöbb áldozatot szedő járványa »

Dia

AfganisztánAz országban 2001 óta a korábbiaknál több jog illeti meg a nőket - az egész testet eltakaró lepel, a burka sem kötelező. A nők jogainak kiszélesedése ellenére azonban - a még élő, igen szigorú hagyományok következtében - a nők elleni és a családon belüli erőszak nem szűnt meg, sőt, egyesek szerint tovább súlyosbodott.

Afganisztán

Az országban 2001 óta a korábbiaknál több jog illeti meg a nőket - az egész testet eltakaró lepel, a burka sem kötelező. A nők jogainak kiszélesedése ellenére azonban - a még élő, igen szigorú hagyományok következtében - a nők elleni és a családon belüli erőszak nem szűnt meg, sőt, egyesek szerint tovább súlyosbodott.

Dia

AfganisztánA mai napig tilos például szexuális életet élniük a nőknek a házasság előtt. Akiről kiderül a nászéjszakán, hogy már nem szűz, nemcsak nem mehet férjhez: a családja becsületgyilkosság címén akár meg is ölheti - az ilyesfajta gyilkosságok felett szemet huny a hatóság.Kapcsolódó cikk:4 megbocsáthatatlan bűn, amit a nők ellen elkövetnek »

Afganisztán

A mai napig tilos például szexuális életet élniük a nőknek a házasság előtt. Akiről kiderül a nászéjszakán, hogy már nem szűz, nemcsak nem mehet férjhez: a családja becsületgyilkosság címén akár meg is ölheti - az ilyesfajta gyilkosságok felett szemet huny a hatóság.

Kapcsolódó cikk:
4 megbocsáthatatlan bűn, amit a nők ellen elkövetnek »

Dia

MaliA Közel-Keleten és Afrika 28 országában a mai napig szokás a nők körülmetélése. Maliban a fiatal lányok közel 90%-a esik át a fájdalmas beavatkozáson, melyet szakszerűtlen körülmények között, érzéstelenítés nélkül végeznek. Az erős fájdalommal, belső vérzéssel járó csonkítás ellen, mely meddőséghez is vezet, sokan nem tiltakoznak, ám akik elleneznék, azoknak sincs lehetőségük szembeszállni a szokással.

Mali

A Közel-Keleten és Afrika 28 országában a mai napig szokás a nők körülmetélése. Maliban a fiatal lányok közel 90%-a esik át a fájdalmas beavatkozáson, melyet szakszerűtlen körülmények között, érzéstelenítés nélkül végeznek. Az erős fájdalommal, belső vérzéssel járó csonkítás ellen, mely meddőséghez is vezet, sokan nem tiltakoznak, ám akik elleneznék, azoknak sincs lehetőségük szembeszállni a szokással.

Dia

 	Mali 	2009 elején ugyan kihirdettek egy olyan családjogi törvényt Malin, mely könnyít a nők helyzetén, ezt azonban még mindig nem írta alá a kormányfő. Ha nem fogadják el a törvényt, a lányokat ezután is férjhez adhatja az apjuk már 15 éves koruk után. Az öröklésre vonatkozó szabályok viszont nem változnak: eszerint az örökhagyó kikötheti a végrendeletben, hogy a fiúk kétszer annyit örököljenek, mint a lányok.

Mali

2009 elején ugyan kihirdettek egy olyan családjogi törvényt Malin, mely könnyít a nők helyzetén, ezt azonban még mindig nem írta alá a kormányfő. Ha nem fogadják el a törvényt, a lányokat ezután is férjhez adhatja az apjuk már 15 éves koruk után. Az öröklésre vonatkozó szabályok viszont nem változnak: eszerint az örökhagyó kikötheti a végrendeletben, hogy a fiúk kétszer annyit örököljenek, mint a lányok.

Dia

SzomáliaA Freedom House független amerikai civil szervezet felmérése szerint Szomália egyike azoknak az országoknak, ahol a legjobban elnyomják a nőket. A törvény szerint például minden egyes lánygyermeknek kötelezően át kell esnie a nemiszerv-csonkítási procedúrán.

Szomália

A Freedom House független amerikai civil szervezet felmérése szerint Szomália egyike azoknak az országoknak, ahol a legjobban elnyomják a nőket. A törvény szerint például minden egyes lánygyermeknek kötelezően át kell esnie a nemiszerv-csonkítási procedúrán.

Dia

SzomáliaAz országban gyakori a nők ellen elkövetett nemi erőszak. Ahogy azonban Kongóban, úgy itt sem sok lehetősége van egy nőnek fellépni ez ellen. Előbb vádolják meg és ítélik el házasságtörés vádjával - amelyért akár az életével is fizethet -, minthogy bármilyen formában is felelősségre vonnák az erőszakolót.

Szomália

Az országban gyakori a nők ellen elkövetett nemi erőszak. Ahogy azonban Kongóban, úgy itt sem sok lehetősége van egy nőnek fellépni ez ellen. Előbb vádolják meg és ítélik el házasságtörés vádjával - amelyért akár az életével is fizethet -, minthogy bármilyen formában is felelősségre vonnák az erőszakolót.
Ezt is szeretjük
Fotó: