15 nő, aki elnyerte a Nobel-díjat
A Nobel-díjasok nagy része férfi, de azért nőket is szép számmal találni köztük. Nézz meg képeken 15 nőt a díjazottak közül!

Dia

Christiane Nüsslein-VolhardAz 1942-es születésű német biológus 1995-ben kapott megosztott orvosi Nobel-díjat Ed Lewis-szal és Eric Wieschaus-szal. E három kutató bizonyította be többek között, hogy az embriók olyan génekkel rendelkeznek, melyek értelmezik az anyai eredetű üzeneteket.

Christiane Nüsslein-Volhard

Az 1942-es születésű német biológus 1995-ben kapott megosztott orvosi Nobel-díjat Ed Lewis-szal és Eric Wieschaus-szal. E három kutató bizonyította be többek között, hogy az embriók olyan génekkel rendelkeznek, melyek értelmezik az anyai eredetű üzeneteket.

Dia

Maria Skłodowska-CurieMaria Skłodowska-Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus 1867-ben született Varsóban. Férjével a radioaktivitás úttörő kutatóiként tartják őket számon. Marie volt a párizsi egyetem első női professzora, ezenkívül az első olyan kutató, aki kétszer is Nobel-díjban részesült: 1903-ban Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapott fizikai, majd 1911-ben egyedüliként kémiai Nobel-díjat.

Maria Skłodowska-Curie

Maria Skłodowska-Curie lengyel származású francia fizikus és kémikus 1867-ben született Varsóban. Férjével a radioaktivitás úttörő kutatóiként tartják őket számon. Marie volt a párizsi egyetem első női professzora, ezenkívül az első olyan kutató, aki kétszer is Nobel-díjban részesült: 1903-ban Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapott fizikai, majd 1911-ben egyedüliként kémiai Nobel-díjat.

Dia

Bertha von Suttner Az 1843-as születésű osztrák írót, újságírót és nevelőnőt elsősorban pacifista regényei - közöttük az 1889-ben megjelent, 1905-ben magyarul is kiadott Le a fegyvert! - tették világhírűvé. Az első világháború előestéjén írói törekvései mellett a békemozgalomban is jeleskedett Bertha ösztönözte arra Alfred Nobelt, hogy békedíjat is alapítson. Az írót 1905-ben az első nőként tüntették ki a Nobel Békedíjjal.

Bertha von Suttner

Az 1843-as születésű osztrák írót, újságírót és nevelőnőt elsősorban pacifista regényei - közöttük az 1889-ben megjelent, 1905-ben magyarul is kiadott Le a fegyvert! - tették világhírűvé. Az első világháború előestéjén írói törekvései mellett a békemozgalomban is jeleskedett Bertha ösztönözte arra Alfred Nobelt, hogy békedíjat is alapítson. Az írót 1905-ben az első nőként tüntették ki a Nobel Békedíjjal.

Dia

Selma LagerlöfAz 1858-as születésű svéd írónő, Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf volt az első nő, akit - 1909-ben - irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki. Az újromantika és az impresszionizmus jeles képviselője volt, valamint Nils Holgersson megalkotója.

Selma Lagerlöf

Az 1858-as születésű svéd írónő, Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf volt az első nő, akit - 1909-ben - irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki. Az újromantika és az impresszionizmus jeles képviselője volt, valamint Nils Holgersson megalkotója.

Dia

Jane AddamsJane Addams 1860-ban született az Illinois állambeli Cedarville-ben. Az amerikai szociálreformer és nőmozgalmi vezető jelentős szerepet vállalt a nemzetközi békemozgalomban. 1931-ben kapott megosztott Nobel Békedíjat.

Jane Addams

Jane Addams 1860-ban született az Illinois állambeli Cedarville-ben. Az amerikai szociálreformer és nőmozgalmi vezető jelentős szerepet vállalt a nemzetközi békemozgalomban. 1931-ben kapott megosztott Nobel Békedíjat.

Dia

Gabriela MistralGabriela Mistral 1889-ben született Chilében. A költőnő és diplomata volt az első latin-amerikai  szerző, akit 1945-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki, lírájának magasröptű gondolatiságáért, valamint érzelmi mélységéért.

Gabriela Mistral

Gabriela Mistral 1889-ben született Chilében. A költőnő és diplomata volt az első latin-amerikai szerző, akit 1945-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntettek ki, lírájának magasröptű gondolatiságáért, valamint érzelmi mélységéért.

Dia

Gerty CoriAz 1896-ban Prágában született amerikai biokémikus, Gerty Cori 1947-ben, Carl Corival és Bernardo Houssay-vel megosztva kapott orvosi Nobel-díjat az agyalapi mirigy hormonjainak az állatok vércukorszint-szabályozásában betöltött szerepének felfedezéséért.Kapcsolódó címke:Híres nők »

Gerty Cori

Az 1896-ban Prágában született amerikai biokémikus, Gerty Cori 1947-ben, Carl Corival és Bernardo Houssay-vel megosztva kapott orvosi Nobel-díjat az agyalapi mirigy hormonjainak az állatok vércukorszint-szabályozásában betöltött szerepének felfedezéséért.

Kapcsolódó címke:
Híres nők »

Dia

Maria Goeppert-MayerMaria Goeppert-Mayer 1906-ban született Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A második világháború után kezdett magfizikai kutatásokkal foglalkozni. A fizikusnő Wigner Jenővel és Hans Daniel Jensennel 1963-ban kapott megosztott fizikai Nobel-díjat az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért.

Maria Goeppert-Mayer

Maria Goeppert-Mayer 1906-ban született Németországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A második világháború után kezdett magfizikai kutatásokkal foglalkozni. A fizikusnő Wigner Jenővel és Hans Daniel Jensennel 1963-ban kapott megosztott fizikai Nobel-díjat az atommagok és az elemi részek elméletének fejlesztéséért.

Dia

Mairead Corrigan MaguireMairead Corrigan Maguire 1944-ben született az észak-írországi Belfastban. Miután nővérének gyermekeit halálra gázolta az IRA, Betty Williams-szel - aki korábban IRA-tag volt, de az események hatására, melynek szemtanúja volt, különvált a szervezettől - megalapították a Béke Embereinek Közösségét. 1976-ban mindketten Nobel Békedíjat kaptak.

Mairead Corrigan Maguire

Mairead Corrigan Maguire 1944-ben született az észak-írországi Belfastban. Miután nővérének gyermekeit halálra gázolta az IRA, Betty Williams-szel - aki korábban IRA-tag volt, de az események hatására, melynek szemtanúja volt, különvált a szervezettől - megalapították a Béke Embereinek Közösségét. 1976-ban mindketten Nobel Békedíjat kaptak.

Dia

Nadine GordimerNadine Gordimer 1923-as születésű, dél-afrikai írónő. A kígyó halk hangja és a Péntek lábnyoma novelláskötetei a legkiemelkedőbb dél-afrikai alkotók közé emelték. Műveiben az emberi lélek elemzése a dél-afrikai mindennapok hiteles bemutatásával társul. Ezért, valamint a faji megkülönböztetés és a négerek elnyomásának embertelenségét bemutató írásaiért 1991-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer 1923-as születésű, dél-afrikai írónő. A kígyó halk hangja és a Péntek lábnyoma novelláskötetei a legkiemelkedőbb dél-afrikai alkotók közé emelték. Műveiben az emberi lélek elemzése a dél-afrikai mindennapok hiteles bemutatásával társul. Ezért, valamint a faji megkülönböztetés és a négerek elnyomásának embertelenségét bemutató írásaiért 1991-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Dia

Toni MorrisonToni Morrison író, szerkesztő és egyetemi tanár az Egyesült Államokban született 1931-ben. Regényei leginkább afrikai-amerikai alakjainak gazdag és hiteles leírásairól híresek. Legismertebb műve a The Bluest Eye - Nagyonkék -, a Beloved - A kedves -, valamint a Song of Solomon - Salamon ének. 1993-ban tüntették ki irodalmi Nobel-díjjal.

Toni Morrison

Toni Morrison író, szerkesztő és egyetemi tanár az Egyesült Államokban született 1931-ben. Regényei leginkább afrikai-amerikai alakjainak gazdag és hiteles leírásairól híresek. Legismertebb műve a The Bluest Eye - Nagyonkék -, a Beloved - A kedves -, valamint a Song of Solomon - Salamon ének. 1993-ban tüntették ki irodalmi Nobel-díjjal.

Dia

Shirin EbadiShirin Ebadi 1947-ben született Iránban. Az emberi jogokkal foglalkozó iráni ügyvédnő az első női bíró Irán történetében, akit Nobel Békedíjjal tüntettek ki. A díjat 2003-ban ítélték Ebadinak a muzulmán nők jogaiért folytatott, évek óta tartó küzdelmének elismeréseképpen.Kapcsolódó cikk:3 ország, ahol semmibe veszik a nők jogait »

Shirin Ebadi

Shirin Ebadi 1947-ben született Iránban. Az emberi jogokkal foglalkozó iráni ügyvédnő az első női bíró Irán történetében, akit Nobel Békedíjjal tüntettek ki. A díjat 2003-ban ítélték Ebadinak a muzulmán nők jogaiért folytatott, évek óta tartó küzdelmének elismeréseképpen.

Kapcsolódó cikk:
3 ország, ahol semmibe veszik a nők jogait »

Dia

Wangari MaathaiAz 1940-ben született Wangari Muta Maathai kenyai környezetvédő és politikus, aki 2003 januárja és 2005 novembere között környezetvédelmi és természeti erőforrás miniszterhelyettesi pozíciót is betöltött. Ő az első afrikai nő, akit - 2004-ben - Nobel Békedíjjal tüntettek ki a fenntartható fejlődéshez, demokráciához  és békéhez  való hozzájárulása miatt.

Wangari Maathai

Az 1940-ben született Wangari Muta Maathai kenyai környezetvédő és politikus, aki 2003 januárja és 2005 novembere között környezetvédelmi és természeti erőforrás miniszterhelyettesi pozíciót is betöltött. Ő az első afrikai nő, akit - 2004-ben - Nobel Békedíjjal tüntettek ki a fenntartható fejlődéshez, demokráciához és békéhez való hozzájárulása miatt.

Dia

Elfriede JelinekElfriede Jelinek 1946-ban született feminista, osztrák írónő. 23 évesen kezdett írni, de első regénye csak 1979-ben jelent meg nyomtatásban. Ismertségét az 1983-as, A zongoratanárnő című könyvének, valamint az 1989-es Kéj című művének köszönheti. 2004-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.Kapcsolódó cikk:4 letehetetlen, Nobel-díjas regény »

Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek 1946-ban született feminista, osztrák írónő. 23 évesen kezdett írni, de első regénye csak 1979-ben jelent meg nyomtatásban. Ismertségét az 1983-as, A zongoratanárnő című könyvének, valamint az 1989-es Kéj című művének köszönheti. 2004-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat.

Kapcsolódó cikk:
4 letehetetlen, Nobel-díjas regény »

Dia

Doris LessingAz írónő 1919-ben született Iránban. Első sikeres regénye, A fű dalol 1950-ben jelent meg, melyet további 16 regény, több novelláskötet, vers, mese és önéletrajzi mű követett. A termékeny írónő és harcos feminista a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nobel-díjat 2007-ben, 87 évesen vette át.Kapcsolódó cikk:3 világhírű nő, aki diploma nélkül lett sikeres »

Doris Lessing

Az írónő 1919-ben született Iránban. Első sikeres regénye, A fű dalol 1950-ben jelent meg, melyet további 16 regény, több novelláskötet, vers, mese és önéletrajzi mű követett. A termékeny írónő és harcos feminista a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nobel-díjat 2007-ben, 87 évesen vette át.

Kapcsolódó cikk:
3 világhírű nő, aki diploma nélkül lett sikeres »
Blog.hu ajánló
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: