Magyar származású is van a friss Nobel-díjasok között – Sok nőt ismertek el idén

Több megosztott Nobel-díj is született 2020-ban.

nobel-díj5
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendhagyóan indult az idei Nobel-díj-átadás, hiszen 1944 óta először fordul elő, hogy decemberben nem ünnepélyes ceremónia keretein belül adják át az elismeréseket a tudományos élet úttörőinek. A járványhelyzet ellenére azonban így is kihirdették a 2020-as győztesek nagy részét a héten, a közgazdasági kategória győztese pedig jövő hétfőn derül ki.

A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel alapította 1895. november 27-én, és minden évben a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, a közgazdaságtan, továbbá az irodalom legjobbjai kapják. A tudományágakon felül a békéért folytatott nemes küzdelmet is elismerik. A nyertesek az elismerésen felül 345 millió forintnak megfelelő pénzjutalomban is részesülnek.

Ők érdemelték ki 2020-ban a legnagyobb tudományos elismerést

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia által odaítélt díjakat hagyományosan minden év október közepén jelentik be, a díjátadó ünnepség pedig Nobel halálának évfordulóján, december 10-én szokott lenni Stockholmban - illetve a békedíj esetében Oslóban. Mivel idén a járványhelyzet átírta a hagyományokat, így a nagyszabású ünnepség helyett televíziós díjátadót rendeznek a Városházáról, amely egybefonódik a világ különböző részein rendezendő ünnepségekkel. Ezeken csekély létszámú közönség lehet csak jelen.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary, képek: MTI)

Ezt is szeretjük