Hegedűvirtuóz a Margitszigeten (x)
Nicola Benedetti hegedűművész, generációjának egyik legkeresettebb hegedűszólistája a Margitszigeten koncertezik.

nicola 2100 1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kimagasló tehetség, alig múlt 30 éves és világhírű – e jelzőket hallva bizonyára sokaknak nem egyből Nicola Benedetti hegedűművész jut az eszükbe, holott a virtuóz hölgy generációjának egyik legkeresettebb hegedűszólistája nyolc saját albummal és rengeteg elismeréssel a tarsolyában.

A fiatal tehetség a Budapesti Nyári Fesztivál sztárfellépőjeként a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar kíséretében ad koncertet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. július 4-én. A brit művészt a világ már imádja, mi csak ezután fogjuk. Pedig a vele készült interjúból az is kiderül, hogy járt már Magyarországon, dolgozott Fischer Ivánnal és ismeri a magyar zenei képzést is.

- Mondana pár szót a hangszeréről? Bemutatná nekünk?

N.B.: Egy gyönyörű Gabriel Stradivarius (1717) hegedűn játszom, amit egy híres műgyűjtő, Jonathan Moulds bocsátott a rendelkezésemre. 4 éves korom óta hegedülök. A nővérem, aki 4 évvel idősebb nálam, hegedülni akart. Mivel abban az időben mindenben utánoztam őt, én is elkezdtem hegedülni. Így kerültem kapcsolatba a zenével, ami aztán beszippantott.

nicola 840 560 3

-  Járt már korábban Magyarországon, vagy most üdvözölhetjük először Budapesten?

N.B.: Korábban már jártam itt, és tudom, furcsán hangzik, de akkor csak próbálni jöttem, nem volt fellépésem. Izgatottan várom, milyen lesz a visszatérés. A margitszigeti koncertünkön a zeneirodalom egyik legnépszerűbb és legnehezebb darabjával, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével érkezünk. A műsorban felcsendülnek még Detlev Glanert kortárs német operaszerző Első amerikai prelűdjének dallamai, valamint Mahler Első szimfóniája is.

- Dolgozott korábban magyar zenészekkel, esetleg valamelyik workshopján tanított valakit közülük?

N.B.:  Igen, dolgoztam már Fischer Ivánnal és a nyár végén ismét együtt zenélünk majd. Max Bruck hegedűversenyével lépünk fel a Hollywood Bowl-ban, majd az év második felében Jean Sibelius hegedűversenyével koncertezünk.  Fischer Iván és a Budapesti Fesztivál Zenekar azt a zenei látásmódot képviseli, aminek nagy tisztelője vagyok és én magam is ezt képviselem. Nagyon várom az újabb közös munkát.

nicola 840 560 2

-  Önt nagyon érdekli a zenei oktatás, rengeteg energiát fordít arra, hogy a fiatalokkal megszerettesse a komolyzenét. Tud valamit a magyar zenei oktatásról?

N.B.: Igen, szívügyem a zenei oktatás. Éppen ezért munkám során tanulmányoztam többek között a magyar zenei oktatást is.  Engem nagyon inspirál a zene szerepe a nevelésben. Rengeteg olyan élményben volt részem, amely azt bizonyította, hogy a zene igenis része a holisztikus oktatásnak. Az éneklés, a ritmus és a többszólamúság fejleszti az agyat és a személyiséget. Rengeteg helyen jártam életem során, lehetőségem volt különböző zenei oktatási módszereket megismerni, tanulmányozni, és sok jó megközelítést beépítettem a saját oktatói munkámba. Nem titok, a magyar rendszerből is sok mindent átvettem. Igyekszem a legjobbat adni a tanítványaimnak.

- Nagyon határozott elképzelése van a zenei oktatásról. Úgy véli, nem elég a komolyzenei oktatás az iskolákban? Nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem bárhol máshol a világon?

N.B.:  Nálunk sajnos eléggé elhanyagolt a zenei oktatás. Valahogy nem találják a helyét a képzésben, és nem is nagyon értik, mit kellene vele kezdeni, hogyan kellene ezt tanítani. Félreértés ne essék, én nem azt mondom, hogy minden gyerek játsszon valamilyen hangszeren vagy szeresse a komolyzenét, nem erről van szó. De abban tudunk rájuk hatni, hogy milyen legyen a kapcsolatuk a zenével, hogy legalább ismerjék, szeressék és értsék azt. Mert ez az a folyamat, ami nagyban hat az intelligenciára és a kreativitásra is, ami bizony jól jön az élet más területein is.

nicola 840 560

- Miért fontos Önnek ennyire a zenei oktatás?  

N.B.: Mélyen hiszek abban, hogy minden gyereknek joga van megismerni a zene csodálatos világát. Nem egyszer megtapasztaltam már, hogy milyen fantasztikus hatással van rájuk a zene. Ráadásul, ha jól tanítják, egy csomó olyan készség is fejleszthető vele, aminek hasznát veszik életük során: nő az önbizalom, javul a kommunikációs készség, lehet gyakorolni a csapatmunkát. Minden erőmmel azon vagyok, hogy segítsem a zenei oktatást.

- Hogy tudja inspirálni a fiatalokat arra, hogy komolyzenét hallgassanak? Mi a titok? Már ha van titok…

N.B.: Minden fiatal kíváncsi, egyszerűen fel kell kelteni a kíváncsiságukat. A múlt évben több, mint 2000 diákkal dolgoztam együtt a teljesen kezdőtől a haladókig, és kivétel nélkül mindegyikük elkötelezett volt és nyitott. Ha valamit jól tanítanak nekik, akkor odafigyelnek, kinyílnak és észrevétlenül megindul a közös munka.

- Az a hír járja, hogy állandóan gyakorol. Van ideje kikapcsolódni? Egyáltalán, van olyan időszak az életében, amikor nem gyakorol vagy éppen a következő fellépés miatt aggódik?

N.B.: Hogy mennyit gyakorolok, az változó. Függ attól is, hogy éppen milyen darabot kell megtanulnom. Van, hogy egész nap le se teszem a kezemből a hegedűt, de olyan is van, hogy elég pár óra gyakorlás. Amikor fellépésem van, aznap 2 óránál többet ritkán gyakorolok, és abban már a próba is benne van. Maximálisan kikapcsol, amikor otthon vagyok. Főzök, vagy rég nem látott barátokkal találkozom.

- A budapesti koncertje után lesz ideje egy kis városnézésre?

N.B.:  Imádom felfedezni azokat a helyeket, ahol fellépek, éppen ezért, amikor csak lehet és belefér, körbenézek. Ez azért nagyban függ attól is, hogy mennyi ideig vagyok az adott helyen. De bízom benne, hogy a koncert után lesz időm egy kis csavargásra.

Ezt is szeretjük