Népszámlálás: így lehet több százezer forintos büntetés a vége
Ha az egész család megtagadja a kitöltést, fejenként 50 ezer forint lehet a büntetés. Kezdődik a pótösszeírás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerdától jövő hét keddig jelentkezhetnek a polgármesteri hivatalokban a pótösszeírásra azok, akik októberben, a népszámlálás ideje alatt nem szolgáltattak adatot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási szóvivője az MTI-vel.

Kérdezőbiztos egy családnál

Virágh Eszter elmondta: bár a pótösszeírás hivatalosan november 1-jétől 8-áig tart, a keddi ünnepnap miatt csak ma kezdődik.

Az egy héten át tartó pótösszeírásra a legtöbb jelentkezőt Budapesten és a megyeszékhelyeken várják, ugyanis míg a kistelepüléseken szinte 100%-os volt a megválaszolt kérdőívek aránya, addig a nagyvárosokban - legnagyobb arányban a fővárosban - még többen vannak, akik nem nyilatkoztak.

Vidéken a helyi polgármesteri hivatalok, Budapesten a kerületi önkormányzatok ügyfélszolgálatain lehet átvenni és kitölteni a kérdőíveket.

Annak, aki mozgásában korlátozott, vagy egyéb okból nem tud bemenni a hivatalba a pótösszeírásra, a szóvivő azt javasolja, ezt telefonon jelezze az önkormányzatnak, és hozzá feltehetőleg számlálóbiztost küldenek majd ki.

A kérdőívek kitöltése már csak anyagi megfontolásból is lényeges, mivel a mulasztás fejenként 50 ezer forintos büntetést ér.

Egy örkényi, négytagú család már pórul is járt, az MTI információi szerint a család nyolcszori időpont-egyeztetés után sem vett részt a népszámlálásban, amiért 200 ezer forintos bírságra számíthatnak.

Szabóné Balázs Mónika, a Pest megyei település aljegyzője elmondta, hogy fejenként 50 ezer forint szabálysértési bírságot szabnak ki a családra, mert nyolc időpont-egyeztetés után sem válaszoltak a népszámlálási kérdésekre.

Fotó: MTI

Ezt is szeretjük