Nem várt dicséretet kapott a kormány: honnan érkezett?
Olyan lapban ismerték el a magyar kormányt, amelyben eddig inkább csak kritikák jelentek meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német lap a magyar pénzügyi szektorról és a budapesti értéktőzsdéről közölt összeállítást kedden, és meglepően pozitívan vélekedett a magyar kormány munkájáról. Lengyelországban már nem bántak ilyen kesztyűs kézzel Budapesttel.

Meleg a magyar tavasz a német lap szerint

A német lap - mely eddig többször kritizálta a magyar kormányt - pénzügyi rovatában Meleg tavasz Magyarországon címmel közölt írásában Christian Geinitz kiemelte, hogy emelkednek az árfolyamok a budapesti tőzsdén, "mert a kormány békülékenyebb a gazdasággal", és különösen a bankok okoznak "pozitív meglepetést".

A devizahitelek forintosításával kapcsolatban hozzátette, hogy a kormány "ugyan véletlenül", de jól időzítette az intézkedést, mert 700 milliárd forint többletterhet okozott volna az adósoknak a svájci központi banknak az a döntése, amellyel eltörölték a frank euróval szembeni árfolyamküszöbét.

A bankok így végül "boldogok, hogy lezárhatták ezt a kínos fejezetet", pedig korábban "nagyon átkozódtak" a forintosítás és más intézkedések miatt - írta a FAZ szerzője, hozzátéve, hogy a bankok a "politikai és jogi" lépések miatt elszenvedett veszteségek után "remélhetik, hogy végre ismét kereshetnek pénzt Magyarországon".

A javuló hangulat az osztrák Erste Group és a kormány megállapodásának is tulajdonítható, ami egy "különös, de hatásos alku" és más külföldi pénzintézetek is profitálnak belőle - fejtette ki Geinitz. A hazai össztermék - GDP - és az ipari termelés alakulásával kapcsolatban hozzáfűzte, hogy Magyarország uniós összevetésben kimagasló eredményeket ért el, és a jó hírek hatására szárnyalni kezdtek a részvényárfolyamok a budapesti tőzsdén.

A lengyelek aggódnak

A lengyel jobbközép Rzeczpospolita napilap keddi számában az újság külpolitikai szerkesztője, Jaroslaw Gizinski a magyar politikusok zsarolhatóságának problémáját is boncolgatta.

A szerző kiemelte: Simicska Lajos nagyvállalkozó Orbán Viktor állítólagos - a miniszterelnök által cáfolt - ügynökmúltjáról szóló az interjúban azt sugallta, Orbánnak a Moszkva iránt az utóbbi időben tanúsított túlságosan engedékeny magatartása hátterében az állhat, hogy az oroszok kezében a magyar politikusok számára kínos dokumentumok lehetnek.

Gizinski emlékeztetett Németh Miklós volt miniszterelnök tavalyi nyilatkozatára, amely szerint a rendszerváltás előtti utolsó hónapokban az oroszok tonnaszámra vitték ki a magyar titkosszolgálati dokumentumokat, hogy azokat később politikai célokra felhasználhassák. A magyar politikusok zsarolhatóságához azonban a "tökéletlen magyarországi átvilágítás" is hozzájárul - írta.

Ezt is szeretjük