Nem vagy bejelentve?

4 dolog, amihez jogod van!

Attól, hogy nem vagy bejelentve, még vannak jogaid. Ha megismered a lehetőségeidet, könnyebben változtathatsz a helyzeten.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyre szigorúbb központi szabályozás ellenére sok munkahelyen még mindig nem jelentik be a munkáltatók az alkalmazottakat.

A növekvő munkanélküliségi adatok tükrében azonban nem meglepő, hogy a kiszolgáltatott helyzetbe került munkavállalók - akik gyakran örülnek, hogy egyáltalán munkához jutottak - nem merik felemelni a szavukat.

Ismerd meg a jogaidat!

Sok esetben a hiányos munkajogi ismeretek is lehetővé teszik, hogy a munkáltatók még azt a bizonyos utolsó bőrt is lehúzzák alkalmazottaikról. Éppen ezért fontos, hogy megismerd a jogaidat, vagy legalább tudd, hogy hova kell fordulnod, kitől érdemes segítséget kérned, ha nem vagy bejelentve.

A bejelentés elmaradása ugyanis sok szempontból hátrányosan érintheti a jövődet és a mindennapjaidat. Ha nincs igazolt jövedelmed, akkor nehezebben vagy egyáltalán nem kaphatsz hitelt a bankoktól, emellett nyugdíjra és az alapvető egészségügyi ellátás igénybevételéhez szükséges társadalombiztosítási hozzájárulásra sem számíthatsz.

Az elmaradt járulékok a pillanatnyi helyzetben nem biztos, hogy problémát okoznak, de hosszabb távon sok nehézséget eredményezhetnek.

A legfontosabb teendők

- Ha egy alkalmazott nincs bejelentve, leginkább az adóhatósághoz érdemes fordulnia, de ezzel egy időben tanácsos megkeresni az illetékes munkaügyi felügyelőséget is. Az ügyfeleimnek azt szoktam tanácsolni, hogy okvetlenül legyen náluk a mindkét fél által aláírt munkaszerződés. A dokumentum birtokában - és az abban lefektetett információk alapján - bármilyen eljárást egyszerűbb kezdeményezni, és a bizonyítást is megkönnyíti - sorolja a teendőket Dr. Harangi Gabriella, a Femina.hu jogi szakértője.

Gyanús, hogy nem vagy bejelentve, ha nem kaptál munkaszerződést. Ha nem rendelkezel a jogviszonyodat igazoló dokumentummal, akkor a Munka Törvénykönyvére érdemes hivatkoznod.

A törvény erre az esetre vonatkozó passzusa értelmében a munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni. Ha ez nem történik meg, akkor a munkavállalónak - a munkába lépést követő 30 napon belül - joga van a munkaszerződés érvénytelenségére hivatkozni.

Ne feledkezz meg arról, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos nyilatkozatokat - ha a munkaviszonyra vonatkozó szabály eltérően nem rendelkezik - alaki kötöttség nélkül lehet megtenni. A nyilatkozatokat a kérésedre akkor is írásba kell foglalnia a munkáltatónak, ha az egyébként nem kötelező.

Tipp
Ha érdekel, hogy még milyen gyanús jelekből következtethetsz arra, hogy nem tisztázott a jogviszonyod a munkahelyeden, kattints ide! »

Mennyibe kerül?

- Az adóhatósághoz vagy a munkaügyi felügyelőséghez történő egyszerű bejelentésnek nincs semmilyen költsége, csak az ügyvédi díj és a peres eljárás jelenthet plusz kiadást - ismertette a folyamat anyagi vonzatát Dr. Harangi Gabriella.

A jogi szakértő hangsúlyozta: mindig az a leggyanúsabb, ha nincs munkaszerződés.
Nagyon fontos még, hogy mielőtt kezdeményezed a bejelentést, legyenek a birtokodban olyan okiratok, melyek igazolják a munkaviszony fennállásának tényét. Emellett sokat segíthet a helyzeten, ha tanúk is bizonyítják, hogy az adott cég feketén foglalkoztatott.

Kérj segítséget ingyen!

Ha nem szeretnél azonnal drasztikus lépésekhez folyamodni, és a bejelentés előtt felmérnéd a lehetőségeidet - esetleg tanácsot kérnél -, akkor szakértőnk mellett bizalommal fordulhatsz a JOGPONT Hálózathoz is. Az ország egész területén működő jogsegélyszolgálat térítésmenetesen nyújt jogi tanácsot a munka- és tb-joggal, valamint a vállalkozóvá válással kapcsolatosan. Emellett ingyen segítenek a munkaerőpiacra való belépésben a munkavállalóknak, munkáltatóknak, valamint a vállalkozóknak is.

Az ország 24 regionális JOGPONT-ja közül 11 található Budapesten. A személyes tanácsadáson 13 tapasztalt ügyvéd várja a jogi útmutatásért folyamodó, szorult helyzetbe került állampolgárokat. Telefonon a 061 321-6673-as számon informálódhatsz, az irodák listáját és a címeket pedig itt tudod megnézni.

A tanácsadáshoz nem szükséges előre bejelentkezned, az ügyintézés érkezési sorrendben történik.

Munkajoggal kapcsolatosan keresheted a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ügyfélszolgálatát is. Személyesen az Akadémia utca 3. szám alatt, telefonon pedig a 061 428-9941-es számon kérhetsz munkajoggal kapcsolatos tájékoztatást.

Ezt is szeretjük