Eltűnhet egy biztosnak hitt ellátás?
Több millió embert érinthet az országban!
Nem a modell a rossz, a helyzet változott meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a jelenlegi demográfiai és elvándorlási folyamatok nem fordulnak meg, néhány éven belül fenntarthatatlanná válhat a nyugdíjrendszer. A mostani 40 évesek pedig már semmi jóra nem számíthatnak.

A jelenleg is működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer - ami az aktív dolgozók befizetett járulékait osztja szét a nem dolgozók között - a második világháború után évtizedeken át tökéletesen működött.

Egészen egyszerűen azért, mert a dolgozók nagy része nem érte meg a nyugdíjaskort, ha pedig igen, a nyugdíjasévek akkor sem tartottak sokáig. Csakhogy azóta jelentős mértékben megváltozott minden.

Alig marad, aki befizessen

A probléma három összetevőből áll: az átlagéletkor folyamatos növekedése - a 2011 óta született gyerekek háromnegyede jó eséllyel a 100. születésnapját is megünnepelheti majd - mellé kevés gyerek születik, és egyre többen dolgoznak külföldön. Az aktív korúak közül pedig egymillióan vállalkozók, akik minimalizálni próbálják a költségeiket, vagyis a lehető legkisebb bevallott jövedelem után igyekeznek járulékot fizetni.

A szakértők szerint már most is hiányzik 500 ezernyi gyermek ahhoz, hogy ez a rendszer működni tudjon: 15 év múlva 2,1 millió ember fogja betölteni a 65 éves életkort, de a helyükre csak 1,6 millió gyerek lép majd be a munkaerőpiacra.

Emellett a másik gyenge pont a külföldön dolgozó, és járulékokat ott fizető több százezer magyar - ezek a bevételek szintén kiesnek a rendszerből. A legnehezebb helyzetben az 1975 környékén születettek, vagyis a mostani 40 évesek lesznek, mire elérik a nyugdíjkorhatárt. Ez a nemzedék - a Ratkó-unokák - ugyanis az utolsó nagy létszámú demográfiai hullám. Ha a mostani rendszer így marad, akkor ez a generáció - átlagbérrel számolva - csupán 88 ezer forint körüli állami nyugdíjjal számolhat majd. A most harmincas éveikben járók pedig még kevesebbel - és ezek csak az optimista becslések.

Hosszú távon a rendszer csak úgy tartható fenn, ha újra nőni kezdenek a születésszámok, és sikerül megállítani az elvándorlást. Ezen kívül, és főleg rövid távon - vagyis a már ma aktívan dolgozók számára - elengedhetetlen az öngondoskodás, ha valaki nem szeretne szó szerint élete végéig dolgozni.

Ezt is szeretjük