Nem tudja a kormány, hogy mit akar?
A Corvinustól az abortuszig
Számos kérdésben nem volt egyértelmű a kormány véleménye. Összegyűjtöttünk néhányat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta többször eljátszotta, hogy egy-egy ötletét kiszivárogtatta a sajtónak, majd a dühödt reakciók után eltüntette a süllyesztőben. Íme, néhány füstbe ment terv.

Corvinus

A legnagyobb káosz az oktatás területén alakult ki. Előző héten még az a hír járta, hogy megszüntetik a Corvinust, aztán kiderült, hogy mégse.

A koncepciót valaki kiszivárogtatta, a dokumentumból pedig azt lehetett kiolvasni, hogy a Corvinusnak vége. A rendkívül éles reakciók után viszont jött Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki közölte: mindenki félreértett mindent, a Corvinust nem zárja be a kormány.

A költségtérítéses képzések megszüntetése

Nemcsak a Corvinusra vonatkozó tervekkel adódtak problémák, a költségtérítéses képzéseknél is volt egy kis zűrzavar. A Széll Kálmán-tervbe bekerült, hogy megszüntetnék a költségtérítéses képzéseket, amit aztán napokig senki sem cáfolt.

Végül jött a magyarázat, miszerint a tervbe ezt a részt "véletlenül kopizták bele", a képzések maradnak, ugyanakkor Kósa Lajos ügyvezető alelnök közölte azt is: ha a képzések megszüntetésére nem is, de arra lehet számítani, hogy a jövőben az állami egyetemeken beszedett tandíjak a képzések valós költségét fejezzék ki.
Ez annyit jelent, hogy a tandíjakba beleszámolnák az állam által fenntartott egyetemi infrastruktúra költségét is. Erről bővebben itt olvashatsz.

Abortusz

Teljes volt a zűrzavar az abortuszok körül is. A KDNP kívánságára bekerült az új alkotmányba a magzati élet védelme, ami miatt rögtön felmerült a kérdés: emiatt szigorítani fogják az abortusztörvényt?

Ez hetekig kétséges volt, végül Orbán Viktor kijelentette: az, hogy az új alkotmány a fogantatástól kezdve védi a magzatot, nem jár az abortusztörvény szigorításával.

Azaz nem szigorítják az abortuszt, ehelyett más stratégiát választottak, és a művi terhességmegszakítások csökkentése érdekében sokkoló plakátokat vetnek be. Erről bővebben itt olvashatsz.

Vármegyék

Szintén az új alkotmány kapcsán merült fel, hogy a megyéket átneveznék vármegyékké. A terv össznépi viccé vált, hatalmas ellenállásba ütközött. Hetekig nem lehetett tudni, hogy elvetik-e az ötletet, vagy sem, végül a kormány úgy döntött, mégsem kerül be az alkotmányba ez a passzus.

Nyugdíj

A legújabb terv, ami füstbe mehet, a nyugdíjazással kapcsolatos. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint azok, akik két gyereket felneveltek és szakmához juttattak, korábban mehetnének nyugdíjba, mint akik nem. A kormány ezt nem cáfolta, de nem is erősítette meg, mint mondták, ez egyelőre csak egy terv, ötletelés zajlik.

Ezt is szeretjük