Felháborító, mennyiért adják ki Pesten az albérleteket
300 ezer alatt ne is keress!
Kevés a kiadó lakás az országban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig nem tért magához az albérletpiac, bár az árak növekedése megállni látszik – igaz, a csillagos égben. A megugrás év elején kezdődött, az albérleti díjak nyárra már olyan szinteket értek el, hogy csak kapkodta a fejét az egyszeri bérlő. Budapesten egy belvárostól negyedórányi villamosozásra lévő, 50 négyzetméter körüli, átlagos állapotú lakásért simán elkérnek 100 ezer forintot, egy belvárosi garzonért pedig akár 20 ezerrel többet is.

A helyzet a vidéki nagyvárosokban is hasonló, az árak vetekednek a fővárosiakkal, viszont jóval kevesebb a kiadó lakások száma.

Ingatlanpiaci szakemberek már a nyáron arra számítottak, hogy az albérletek árai nem fognak gyorsan visszaállni a korábbi, elfogadható szinte, hiába fut ki őszre az egyetemista lakáskeresők szezonja.

Emiatt drágák az albérletek

Az Airbnb hálózatán jóval több pénzt ki lehet egy üresen álló, berendezett lakásból hozni, mint a sima bérbeadással. A Magyarországra látogató külföldieknek sokkal jobban megéri néhány napra kiadni a lakást - főleg Bulipesten, vagyis az V-VI-VII. kerületben -, még akkor is, ha a NAV nyár végén hadjáratot hirdetett az Airbnb ellen.

Munkalehetőség továbbra is inkább a nagyvárosokban van, és egyre többen vállalják be az ideiglenes költözést is egy-egy jó állás miatt. Csakhogy országszerte kevés a kiadó lakás, a kereslet pedig felnyomja az árakat. És ez a harmadik ok: a kiadó lakások száma folyamatosan csökken - és várhatóan csökkenni is fog -, mert újra többen választják a lakásvásárlást a bérlés helyett. Ebben az új szocpolnak becézett Családok Otthonteremtési Kedvezménye és az újjáéledő lakáshitelezés is segít. A piac pedig alkalmazkodik az igényekhez, aki teheti, az elad.

Az albérletkeresők pedig szabályosan versenyt futnak a meglévő lakásokért. Nem ritkaság, hogy egy-egy jobb állapotú vagy jó helyen lévő lakásra a több tucat (!) jelentkezőből a tulajdonos szinte tenderrel választja ki a leendő bérlőt. Aki gyerekkel vagy állattal költözne, az eleve hendikeppel indul: a bérbeadók egy részénél ezek kizáró tényezők - és ilyenkor még a fizetőképesség sem szempont.

300 ezer alatt nagyon nehéz albérlethez jutni

A két havi kaució mellé általában egy havi bérleti díjat kérnek előre a tulajdonosok - van, ahol még rezsielőleget is kell fizetni -, ami átlagosan 300 ezer forint azonnali kiadást jelent. És akkor még nem számoltunk az esetleges felújítás vagy bútorpótlás költségeivel.

Azok sem alszanak mostanában nyugodtan, akik jelenleg is albérletben laknak: a főbérlők zöme - követve a piaci árakat - rajtaütésszerűen megemelte ugyanis a bérleti díjakat. Nem ritkaság, hogy - kihasználva a bérlők kiszolgáltatott helyzetét - akár 50%-kal is.

Az elemzők nem várnak jelentősebb árcsökkenést a következő másfél-két évben. Ennyi kell nagyjából ahhoz, hogy a most megvásárolt lakások egy része újra a piacra kerüljön albérlet formájában, és ezzel beálljon a kereslet-kínálat egyensúlya.

Ezt is szeretjük