Az egykulcsoshoz nem nyúl, inkább lemond 105 milliárdról a kormány
A félszuperbruttónak vége, ez a büdzsének újabb 105 milliárdos kiesést okoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2013 január 1-jétől ténylegesen egykulcsossá válik az adórendszer, megszűnik a félszuperbruttó, így mintegy 105 milliárd forinttól esik el a költségvetés - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

A félszuperbruttó miatt eddig a bruttó 202 ezer forint fölött keresőknek több adót kellett fizetniük, ám ennek 2013 januárjában vége, és bár az Origo szerint szó volt arról, hogy az egyik megszorító intézkedés az lesz, hogy mégsem vezetik ki a félszuperbruttót, végül a kormány másként döntött.

A telefonadó 44 milliárd forint évente, az áfaemelés 150 milliárd

Ha egy kicsit utánaszámolunk, kiderül, hogy ez a pénz több mint a duplája annak, amennyi bevételt vár 2013-ban a kormány a telefonadótól. A távközlési adó évi 44 milliárd forintot hozhat, a szolgáltatók a pluszköltséget az ügyfelekre terhelik. Az adó maximuma havi 890 forint. 

A 105 milliárd forint egyébként a tranzakciós illeték emelésével is összehozható, attól ugyanis, hogy nem 1 ezrelék lesz a sárgacsekk-adó, hanem 2, összesen 90 milliárd forint betételt vár a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György.

A 2%-os áfaemelés hatása a kormány szerint évi 150 milliárd forint, vagyis alig harmadával több, mint amennyit a félszuperbruttó kivezetésével veszítünk.

Az egykulcsos adó egyébként önmagában közel 300 milliárd forintot von el évente. A NAV adatai szerint az szja mértékének csökkentésével a befizetett adó nagysága a 2010-es 1486 milliárd forint után 1204 milliárd lett, ami egész pontosan 282 milliárdos mínuszt jelent.

Ennyi pénzt spórolnánk azzal, ha a kormány megszüntetné az egykulcsos adót. A kormány viszont ragaszkodik hozzá, a megszüntetéséről nincs szó.

Magasabb adóalap, több adó, jövőre már nem lesz

A szuperbruttósítást 2010. január 1-jén vezették be, ami annyit jelentett, hogy a személyi jövedelemadó alapja a 27%-os járulékalappal növelt összeg volt. A félszuperbruttónál a bruttó bért 1,135-tel kellett megszorozni, ez volt az adóalap, így az adó is magasabb volt.

Ezt is szeretjük